İdlib'de 2 günde 25 bin sivil göç etti

Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri ve Rusya'nın, Türkiye ile 2 ayrı mutabakata rağmen İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içerisindeki yerleşimlere saldırıları sonucu son 2 günde en az 25 bin sivil, güvenli gördükleri Suriye-Türkiye sınır hattına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

DÜNYA 22.12.2019, 13:03
İdlib'de 2 günde 25 bin sivil göç etti

Suriye Müdahale Koordinatörlüğü, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde yerinden edilen sivillere ilişkin veri çalışması yürütmeye devam ediyor.

Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj'ın verdiği bilgilere göre, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri ile Rusya'nın saldırıları yüzünden son 2 günde en az 25 bin sivil evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, hava ve kara saldırılarının aralıksız sürmesi sebebiyle göç rakamının tam olarak bilinmediğini, tespit edebildiklerinin 25 bin olduğunu ve muhtemelen bu sayının çok daha üzerinde bir göçün gerçekleştiğini ifade etti.

İdlib'in güneyindeki yerleşimler ve özellikle Marratinnuman ilçesi kırsalı, göç veren bölgelerin en başında bulunuyor.

Yerlerinden edilen aileler, barınak, çadır, battaniye ve yatak gibi yaşam malzemesine birinci derece ve acil ihtiyaç duyuyor.

Beşşar Esed rejimi güçlerinin, önceki gün Marratinnuman ilçe ve kırsalında başlattığı kara operasyonunda ele geçirdiği köy sayısı 15'e çıktı.

Rusya'ya ait savaş uçaklarının son olarak gece geç saatlerinde İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki sivil yerleşimlere düzenlediği saldırılarda 5 sivil yaşamını yitirdi.

Kasım başından bugüne 205 bin sivil kaçtı

Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'ndeki yoğun saldırılar nedeniyle kasım başından bu yana yaklaşık 205 bin sivilin göç etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Sivillerin geri dönüşünü engellemek istiyorlar

Rejim güçleri ile Rusya'nın hastane, okul, cami, Sivil Savunma merkezi ve evleri hedef aldığını ve yerle bir ettiğini belirten Suriye Müdahale Koordinatörlüğü Müdürü Muhammed Hallaj, "Bu sayede sivillerin geri dönüşünü engellemek istiyorlar." diye konuştu.

Nereye göçüyorlar?

İran destekli yayancı terörist grupların da desteğiyle Beşşar Esed rejimi güçleri ve Rusya'nın kesintisiz süren saldırıları sonucu kaçan sivillerin büyük bir kısmı, Hatay ilinin Reyhanlı ilçesi karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki sınıra yakın kamplar ile İdlib'de zeytin ağaçlarının bulunduğu alanlara, daha güvenli olduğu için Türkiye'nin terörden arındırdığı Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı bölgelerine sığınıyor.

Türkiye ile Rusya arasında, 17 Eylül 2018 tarihinde imzalanan mutabakattan bu yana İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde, Beşşar Esed rejimi ve Rusya'nın saldırılarında bin 300'den fazla sivil yaşamını yitirdi.

Saldırıların yoğun olduğu yerlerden, nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye sınırı yakınına göç edenlerin sayısı ise son bir yılda 1 milyonu geçti.

Yorumlar (0)