Hong Konglu protestocular Çin haber ajansını hedef aldı!

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde protestocular, bazı metro istasyonlarına, dükkanlara ve Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'nın ofisine zarar verdi.

DÜNYA 02.11.2019, 16:30 02.11.2019, 16:34
Hong Konglu protestocular Çin haber ajansını hedef aldı!

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde binlerce kişinin katılım gösterdiği izinsiz protestolarda göstericiler tarafından ilk kez Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'nın ofisine saldırıldı. 

South China Morning Post'da yer alan haberde, dün Çin'in bölgeye yönelik kontrolünü artıracağını açıkladığı ve daha fazla özerklik isteyen Hong Konglularun sokaklara döküldüğü ifade edildi. 

Yönetim tarafından izin verilmeyen protestolarda, polis ekipleri binlerce maskeli göstericiyi dağıtmak amacıyla biber gazı ile tazyikli su kullandı.

Hong Kong'un ayrı noktalarına dağılan göstericiler, bazı dükkanlara ve metro istasyonlarına hasar verdi. 

Göstericiler, 22 haftadır süren protestolarda ilk kez Çin'in resmi haber ajansı Şinhua'nın ofisine saldırdı. Ajans ofisinin girişini ateşe veren göstericiler, duvarları boyadı ve girişin camlarını kırdı.

Protestolar sebebiyle bazı metro istasyonları kapatılırken, Kowloon Camisi yakınlarına molotofkokteyli atılmasının ardından sokakta bulunan polis sayısı artırıldı.

Güvenlik güçleri tarafından bazı göstericiler gözaltına alındı.

Hong Kong'da neler oluyor?

Hong Kong'da göstericiler, Çin tarafından özgürlüklerine karışılmasına tepki gösteriyorlar. 

"Bir ülke, iki sistem" uygulamasıyla 1997 yılında Çin'e devredilen eski İngiliz kolonisi Hong Kong'da suçluların yargılanmak üzere Çin'e iadesini kolaylaştıran bir yasa tasarısı ortaya atıldı. 

Söz konusu yasa tasarısı, parlamentoya 3 Nisan günü sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle birlikte suçluların, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi, Çin ana karası ve Tayvan'a iadesi kolaylaşacaktı. 

Yasa tasarısı, siyasi suçları kapsam dışında tutuyordu ancak 7,4 milyon nüfusa sahip olan Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygılarına sahipti. 

Muhalifler, Hong Kong'daki siyasi muhaliflerin Çin tarafından hedef alınabileceğini düşünüyordu.

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, tartışmalı yasa tasarısının çekileceğini açıklamasa da protestolar sürdü. Protestocular, polis tarafından uygulanan şiddetin soruşturulması amacıyla bağımsız bir komisyon kurulması, tutuklanan eylemcilere af çıkarılması, siyasi reformların yeniden başlatılması ve protestoların "ayaklanma" olarak adlandırılmasının sonlandırılması ve liderlerinin kendileri tarafından doğrudan seçilmesi gibi taleplerle gösterilerine devam ediyor.

Çin, bağımsız bir yargı ve toplantı hakkı gibi özgürlükler tanıyan ve ülke işlerine müdahaleyi önleyen "bir ülke, iki sistem" uygulamasına bağlı olduğunu ifade ederek, yabancı güçleri özellikle de ABD ve İngiltere'yi huzursuzluğu teşvik etmekle suçluyor. 

Asya'nın en önemli finans merkezi

Hong Kong, dünyanın en büyük limanlarından biri olmakla birlikte Asya'nın en önemli ticari noktaları arasında yer alıyor. 

7,4 milyonluk nüfusuna rağmen ülke, Asya'nın en önemli ekonomi, finans ve ticaret merkezlerinden biri oldu. Kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 50 bin dolar. 

Yorumlar (0)