Hindistan kavruluyor! Son 122 yılın en sıcak günleri

Hindistan artan hava sıcaklıkları nedeniyle alarma geçti. Hindistan Meteoroloji Departmanı tarafından yapılan açıklamalara göre ülkedeki hava sıcaklıkları son 122 senenin en yüksek değerlerine ulaştı. Bazı eyaletlerde eğitim saatleri sabahın erken saatlerine alınırken bazı eyaletlerde ise eğitime geçici bir süre ile ara verildi. Dünyanın en büyük ikinci buğday üreticisi olan ülkede hava sıcaklıkları nedeniyle tarım alanları da zarar görmeye başladı. Öte yandan enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı ülkede enerji problemleri de yaşanıyor.

DÜNYA 03.05.2022, 09:52
Hindistan kavruluyor! Son 122 yılın en sıcak günleri

Hindistan basınında yer alan haberlere göre ülkenin bazı yerlerinde hava sıcaklıkları 46 dereceye kadar çıkmış durumda. Son zamanlarda hava sıcaklıklarının tehlikeli seviyelere çıktığı ülkede sıcaklığa bağlı olarak sağlık sorunlarının da çıktığı açıklandı. Ülkede kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşlardan dışarıya çıkmamaları ve kapalı alanda kalmaları istendi. Yapılan açıklamada aşırı şekilde görülen hava sıcaklıklarının sadece insanları değil tarım alanlarını da oldukça olumsuz etkilediği açıklandı. Öte yandan Hindistan Meteoroloji Departmanı ülkenin kuzeyinde görülen ekstratropikal fırtına sebebiyle sarı alarm verdi. Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda fırtınanın sona ermesinin ardından ülkenin bazı yerlerinde hava sıcaklıklarının normale dönebileceği açıklandı.

Eğitim saatleri değiştirildi

Öte yandan Haryana eyalet yönetimi aşırı sıcaklar sebebiyle bölgedeki okulların eğitim sürelerinde değişikliğe gitti. Eyalette yer alan tüm devlet ve özel okullar yeni alınan karar göre 4 Mayıs tarihinden itibaren sabah 07:00 ile öğlen 12:00 arasında ders verecek. Haryana eyaletinin yanı sıra başka eyaletlerde de eğitim saatlerinde değişikliğe gidildi ya da eğitime geçici bir süre ile ara verildi.

Tarım alanları da zarar görmeye başladı

Hindistan’da aşırı hava sıcaklıkları nedeniyle tarım alanları da zarar görmeye başladı. Ukrayna ve Rusya arasında çıkan savaş tüm dünyanın buğday tedarikine zarar verirken pek çok ülke dünyanın ikinci büyük buğday üreticisi olan Hindistan’a gözünü çevirmişti ancak son zamanlarda yaşanan aşırı hava sıcaklıkları nedeniyle tarım alanlarındaki mahsul verimini düşürerek tedarik sorunlarını ortaya çıkardı. Erken gelen sıcaklıklar sebebiyle toplanan verilere göre 1901’den beri en sıcak mart ayını yaşayan ülkede tarımsal alanlardaki verim oldukça düşmüş durumda.

8 saate kadar elektrik kesintileri yaşanıyor

Bununla birlikte ülkede yer alan enerji santrallerindeki kömür açığı yaşandığı bir dönemde hava sıcaklıklarının aşırı derecede artması ile birlikte vatandaşlar klimalara başvurdu. Ülkenin bazı kesimlerinde enerji sorunu nedeniyle günde 8 saate kadar elektrik kesintileri yaşanırken bu durumun yeni bir enerji krizine neden olabileceği düşünülüyor. Delhi Ulusal Başkent Bölgesi Enerji Bakanı Satyendar Jain, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarda ülke genelinde bulunan pek çok santrali enerji sıkıntısı çektiğini dile getirmişti. Jain ayrıca bazı santrallerde sadece bir günlük enerjinin kaldığını vurgulamıştı.

Enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesinde

Hindistan Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 30 Nisan tarihinde ülkedeki enerji talebinin tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığını vurgulayarak bu talebin mayın – haziran ayları arasında yüksek bir seviyede seyredeceğine dikkat çekmişti. Yapılan açıklamada artan enerji talebi nedeniyle yüzlerce yolcu treninin iptal edilerek kömür taşımaya yönlendirildiği belirtilmişti. Elektrik üretiminin kömüre bağlı olduğu ülkede pek çok kentte elektrik kesintileri devam ediyor. Hindistan Meteoroloji Departmanı tarafından yapılan açıklamalarda ülkenin orta ve kuzey kesimlerinde kaydedilen hava sıcaklıklarının son 122 yılın en yüksek değerler olduğu açıklanmıştı.

Yorumlar (0)