Tarafsızlığını bozan İsviçre’de gündem referandum

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıların ardından İsviçre’nin tarafsızlık statüsü de tekrar gündeme gelmeye başladı. Özellikle Batılı ülkelerin Rusya’ya karşı uygulamış olduğu yaptırımlara katılan İsviçre böylelikle tarafsızlığını da bozmuş oldu. İsviçre halkı arasında da oldukça tartışma konusu olan bu durum için bir referandum yapılması gündemde.

DÜNYA 03.05.2022, 10:13 03.05.2022, 18:02
Tarafsızlığını bozan İsviçre’de gündem referandum

Ülkede siyasetin farklı alanlarından pek çok isim bu konuda referandum yapılması gerektiğini düşünüyor. Çoğu milletvekili ülkenin geleceğini bu şekilde etkileyecek bir kararın halkın kararı ile yapılması gerektiğini düşünüyor. Milletvekili Hans-Peter Portmann yaptığı açıklamalarda tarafsızlığın Anayasa’da sabitlenmiş olsa da yasalarda ülkenin tarafsız olarak nasıl davranması gerektiğine ilişkin bir hüküm bulunmadığını dile getirdi. Konuya ilişkin bir referandum düzenlenmesi durumunda vatandaşlar tarafsız olmanın sınırlarını daha net bir şekilde çizebilecekler.

Sağ kesimden eleştiriler gelmişti

İsviçre’nin Rusya’ya uygulanan yaptırımlara katılması ile beraber özellikle sağ kesimden gelen eleştiriler artmıştı. Sağcı İsviçre Halk Partisi'nden (SVP) milletvekili Roger Köppel yaptığı açıklamalarda İsviçre hükümetinin bu konuda yapacak bir şeyinin olmadığını dile getirerek tarafsızlık ilkesinin devam ettirmeye yetecek gücünün bulunmadığını vurgulamıştı.

“Saldırganın elini güçlendirmek tarafsız kalmak değildir"

İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis ise Rusya’ya uygulanan yaptırımların benzersiz olmasına karşın bunun ülkenin tarafsızlık ilkesine aykırı olmadığını dile getirdi. Cassis bu adımlar hakkında “Saldırganın elini güçlendirmek tarafsız kalmak değildir" açıklamalarında bulunmuştu. Cassis ayrıca bunun tek seferlik bir adım olduğunu da dile getirmişti. İsviçre tarihsel olarak pek çok organizasyona mesafeli durmaya devam ediyor. Ancak ülke son zamanlarda Birleşmiş Milletler gibi oylama ve alt kurumlar yoluyla siyasi ittifakların oluşturulabildiği bir organizasyona üye haline gelmeyi de geçtiğimiz dönemde kabul etmişti.

Yorumlar (0)