'Hindistan'ı çıkar, 'Türkiye'yi koy, oluyor!

Son dönemlerde Hindistan- ABD ilişkileri, Türkiye-ABD ilişkilerini aratmıyor. Öyle ki tüm 'Hindistan' kelimelerinin yerine 'Türkiye' konulduğunda haber anlamını yitirmiyor.

DÜNYA 27.06.2019, 11:37
'Hindistan'ı çıkar, 'Türkiye'yi koy, oluyor!

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, S-400'lerin Hindistan'ın milli menfaati olduğunu vurguladı.  

Jaishankar ile ABD'li mevkidaşı Mike Pompeo, dün Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki görüşmelerinin ardından birlikte basın açıklaması yaptı. ABD'nin olası S-400 yaptırımlarına değinen Jaishankar, "Pek çok ülkeyle ilişkimiz var, bunların bir geçmişi var. Biz, milli menfaatlerimize uygun olanı yapacağız. Stratejik ortaklığın bir gereği, her ülke diğerinin ulusal çıkarlarını anlamalıdır." dedi.

Jaishankar, ABD ile İran arasında yaşanan gerilimlere ilişkin, "Bakan Pompeo ile Körfez'deki durumu tartıştık. Ayrıca bu durumun bir parçası olarak enerji güvenliği, Hindistan diasporası, bölgesel güvenlik ve ticaretle ilgili endişelerimizi kendisiyle paylaştım." diye konuştu.

Hindistan S-400'ler konusunda kararlı tutumunu sürdürüyor

Ekimde Rusya ile S-400 anlaşması yapan Hindistan, imzaların atılmasından beri ABD Başkanı Donald Trump tarafından pek çok kez tehdit edildi. Fakat Hindistan, S-400'ler konusunda kararlı tutumunu sürdürüyor.

Hindistan Genelkurmay Başkanı Bipin Rawat, ABD yaptırımlarına rağmen Yeni Delhi'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini satın alacağını ve ülkesinin bağımsız güvenlik politikası yürüteceğini söyledi. 

Hindistan Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, S-400'lerin Rusya'dan satın alınması için 5 Ekim 2018'de sözleşme imzalandığı, teslimatın 2020 Ekim'den başlayarak Nisan 2023'e kadar tamamlanacağı bildirildi. Açıklamada savunma sisteminin tedariğini etkileyebilecek tüm gelişmelerin farkında olunduğuna da dikkat çekildi. 

"ABD, ülkelerin stratejik bağımsızlığına saldırıyor"

Hindistan Hava Kuvvetlerinin eski Kurmay Başkanı Yardımcısı Kapil Kak, ABD'nin egemen ülkelere kendi çıkarlarını benimsetme girişiminin başarısız olacağını ve bu girişimin ülkelerin stratejik bağımsızlığına bir nevi saldırı olduğunu açıkladı. 

Pompeo'nun salı günü Hindistan'a gerçekleştirdiği ziyaretin öncesinde, Hint tarafının kendi pozisyonunu ABD'ye açıklamada başarılı olduğu ve ABD tarafının da Yeni Delhi'nin bu konudaki ihtiyacını anlayışla karşıladığına dair haberler çıktı. Söz konusu haberlerde, Hindistan'ın, Rusya ile savunma sanayisi alanında uzun yıllardır devam eden iş birliğini bozmayı düşünmediğini muhataplarına ilettiği belirtildi. 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsünün (SIPRI) 2017 yılı raporuna göre, Hindistan'ın askeri teçhizatının yaklaşık yüzde 70'i Rusya tarafından sağlanıyor. Hindistan, herhangi bir askeri tedarikçiye bağımlı kalmak istemiyor ve stratejik özerkliğini kaybetme kaygısıyla askeri sistem alım kaynaklarını çeşitlendiriyor. Ülke, Rusya'nın yanı sıra ABD, İsrail ve Fransa gibi ülkelerden askeri teçhizatını karşılıyor. 

Yorumlar (0)