Hindistan diken üstünde: 5 günde 40 ölü!

Hindistan'da Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto edilen yeni "Vatandaşlık Yasası"na karşı gösteriler sürüyor. Çıkan olaylarda 5 günde 40 sivil hayatını kaybetti. 

DÜNYA 29.02.2020, 10:29
Hindistan diken üstünde: 5 günde 40 ölü!

Hindistan'da yeni "Vatandaşlık Yasası", Müslümanlar aleyhine ayrımcılık yaptığı iddiasıyla protesto ediliyor. 

Başkent Yeni Delhi'nin kuzeydoğu bölgelerinde 6 gündür süren gösterilerde, 40 sivil yaşamını yitirdi. 

Protesto gösterilerinde 40 sivilin yanında bir emniyet amiri ve bir istihbarat görevlisi hayatını kaybederken, 70'i emniyet mensubu 300'den fazla kişi ise yaralandı. Hastaneye kaldırılarak tedavi altına alınan 80'den fazla kişide de mermi yarası belirlendi. 

630'dan fazla kişi gözaltında

Yetkililer, 630'dan fazla kişinin protesto gösterileri sırasında gözaltına alındığını bildirdi. Öte yandan, arbede çıkan bölgelere yaklaşık 7 bin 500 güvenlik görevlisi yerleştirildiği kaydedildi.

Olayların gerçekleştiği yerlerde yaşayan birçok Müslüman ailenin, söz konusu bölgeleri terk ettiği belirtildi. 

Ölen sivil sayısı 65 oldu

Yeni Delhi'deki sivil kayıplarla birlikte ülkede Aralık 2019'dan bu yana devam eden protestolarda ölen sivillerin sayısı 65'e yükseldi.

Diğer yandan, Delhi Emniyet Müdürü Amulya Patnaik'in yerine S.N Shrivastava görevlendirildi. 

Hindu çeteler araçları ateşe veriyor

Yeni Delhi'ye komşu Uttar Pradeş eyaletinde görevli baş komiser Niraj Jadaun, 25 Şubat günü 40 ila 50 kişiden meydana gelen radikal milliyetçi Hindu çete tarafından araçların ateşe verildiğini ve içlerinden birinin elinde bulunan molotofkokteyli ile bir eve girdiğini kaydetti. 

Hindu çeteye müdahale etmek için eyalet sınırını geçen Jadaun, ekibinin de kendisini izlediğini, grubu durdurmak amacıyla pazarlığa giriştiğini aksi takdirde polisin kendilerine ateş açacağını belirttiğini aktardı. 

Jadaun, taş ve sopa fırlatmayı sürdüren grubun, bir süre sonra olay yerinden ayrıldığını ifade etti. 

Hindistan'da neler oluyor?

Ülkenin birçok eyaletinde 1 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a göçen Gayrimüslim göçmenlerin Hint vatandaşı sayılmasını sağlayan yasa, 9 Aralık 2019'dan beri büyük protestolara yol açtı. 

Hindistan Parlamentosu'nun da onayladığı ve yürürlüğe giren yasanın kapsamında Afganistan, Bangladeş ve Pakistan'da dini baskıyla karşılaşarak Hindistan'a kaçan Budist, Parsi, Hindu, Jain, Sih ve Hristiyanların kimlikleriyle birlikte Hindistan'da 6 yıldan fazla süredir yaşadıklarını kanıtladıkları durumda Hint vatandaşlığı elde edebilecekleri ifade ediliyor. Benzer durumlarla karşılaşan Müslümanlar ise yasadan faydalanamıyor.

Söz konusu yasa, Hindistan'da 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş durumuna getirmek ve birçoğunu vatansız bırakmak amacıyla yapılan bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)