Hindistan'da tuvalet "devrimi"!

Hindistan'ın popülist lideri Narendra Modi, izlediği "Temiz Hindistan" politikası sebebiyle Gates Vakfı'ndan ödül almaya layık görüldü.

DÜNYA 24.09.2019, 11:28 24.09.2019, 14:39
Hindistan'da tuvalet "devrimi"!

Hindistanlı bir federal bakan 2 Eylül'de Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın, Hindistan hükümetinin açık alanda tuvalet yapmayı son verme çabaları nedeniyle Narendra Modi'ye ödül vereceğini iddia etmişti. Jitendra Singh adlı yetkili bunu yaptığı bir sosyal medya paylaşımıyla böyle duyurmuştu.

Ancak bu ödül, fikir ayrılıklarına, hoşnutsuzluklara ve Gates Vakfı'nın ödülü geri almasını sağlamak adına yüz binlerce kişinin imzaladığı dilekçeler yazılmasına yol açtı. Birçok ünlü isim de Narendra Modi'ye verilen ödül sebebiyle vakfı eleştirdiler.

Gates Vakfı'nın "Goalkeeper" (kaleci) ödülünü alanların bugüne kadar hep önemli politik figürler ve toplum aktivistleri olması sebebiyle Modi'ye verilen ödül büyük ölçüde memnuniyetsizlik yarattı.

Modi'nin ödülü bugün alması bekleniyor.

Modi niye ödül alıyor?

Yüz milyonlarca Hintli açık alanda tuvaletlerini yapıyorlar çünkü ne tuvalete ne de suya erişimleri var. Toprağı ve suyu kirleten bu ciddi problem ayrıca birçok rahatsızlık ve hastalığa neden oluyor. 

Modi'nin 2014'teki seçimlerden önce bu uygulamanın sona ereceği konusundaki iddialı sözü Hindistan'ın ve dünyanın dikkatini çekmişti. Bu hedef, Modi'nin en büyük projesi olmasından dolayı çokça eleştiri alsa da Temiz Hindistan Hedefi (Swachh Bharat Abhiyaan), milyonlarca Hintlinin gönlünü de kazanmıştı.

Modi'nin liderliğindeki Hindistan Halk Partisi büyük bir başarıya imza atarak seçim döneminde çokça üzerinde durulan hedefi hayata geçirdi. Açıklanan verilere göre, program başladığında yüzde 40 seviyelerinde olan tuvalet erişimi günümüzde yüzde 90'ı aşmış durumda.

Kültür hâlâ oturmadı

Tuvalet sayısının önemli ölçüde arttığı doğru olsa da bazı kaynaklarca yapılan incelemelerde akan su eksikliğinden ya da kökleşmiş kültürel alışkanlıklardan dolayı pek çok tuvaletin çalışmadığını veya kullanılmadığını tespit edildi. 

Son araştırmalarda, Hindistan'ın bazı bölgelerindeki insanların açık alanda tuvaletlerini yapmayı tercih ettikleri çünkü bunun daha "rahat" ya da "sağlıklı, erdemli bir yaşamın parçası" olduğunu düşündükleri ortaya çıktı.

Sicili kabarık

Narendra Modi, Gujarat başbakanı olduğu sıralarda sorumlu tutulduğu şiddet olaylarından ötürü yıllarca Amerika Birleşik Devletleri'ne girişi yasaklanmıştı.

Modi ayrıca Hindistan’da kutuplaştırıcı bir lider olma özelliğini gösteriyor. Birçok kesim tarafından hayranlıkla karşılansa da, çoğu zaman bölücü söylemleri ve azınlıklara yönelik şiddet yanlısı politikaları nedeniyle suçlanıyor. Ayrıca, 5 Ağustos'tan bu yana hükümetin özel statüsünden çıkardığı Cemmu Keşmir bölgesinde izlenilen politikalar nedeniyle eleştiri oklarının hedefinde. Keşmir'de binlerce siyasi lider, eylemci, iş adamı ve protestocu gözaltına alınmış, iletişim büyük ölçüde kesilmiş durumda.

"Meşruiyet ve parlaklık katıyor"

Binlerce eleştirmen ödülün zamanlamasına dikkat çekerek bu ödülün Modi'ye "Bill Gates gibi 'hayırseverlerin' meşruiyet ve parlaklık kattığını" ifade etti. 

Başbakan Modi ise, eleştirilere cevap vermedi ancak tweet attı ve ödül için teşekkür etti.

Ağustos ayı içerisinde de Modi, Körfez ziyareti esnasında Bahreyn'e gitmiş ve Kral'dan Rönesans nişanı almıştı. Durakları arasındaki Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) de devlet nişanı alan Modi son gelişmelerle birlikte uluslararası kamuoyunda önemli bir figür olma yolunda emin adımlarla yürüyor.

Yorumlar (0)