Keşmir'e 125 bin kişilik güvenlik takviyesi!

Hindistan'ın Cammu Keşmir'e 125 bin takviye güvenlik gücü görevlendirdiği bildirildi.

DÜNYA 21.08.2019, 14:39
Keşmir'e 125 bin kişilik güvenlik takviyesi!

Hindistan, Cammu Keşmir bölgesine 125 bin ilave paramilis güç konuşlandırdı.

The News sitesinin askeri bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Hindistan hükümetinin Cammu Keşmir'de 125 bin takviye paramilis gücü daha görevlendirdiği kaydedildi. 

İsmi açıklanmayan askeri kaynak, Cammu Keşmir'de hali hazırda 500 bin güvenlik gücünün bulunduğunu da belirtti.

Sınıflar bomboş kaldı

Hindistan hükümeti, Cammu Keşmir'in başkenti Srinagar'da yaklaşık 200 okulun yeniden açıldığını duyurdu ancak sınıflar bomboş kaldı. 

Bölgedeki ailelerin çocukları ile 'irtibata geçememe' riskini göze alamadığı, telefon ve internet kesintileri sona erene kadar çocukları evde tutmayı tercih ettiği aktarıldı. 

Çocuklarının evde güvende olduğunu belirten Gülzar Ahmed, "Çocuklarımızın hayatını nasıl riske atabiliriz?" dedi.

Ahmed, bölgede birçok çocuğun paramilis güçler tarafından gözaltına alındığına ve birçoğunun çıkan olaylarda yaralandığına dikkat çekti. 

Özel statüsü kaldırıldı

Hindistan hükümeti, yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370. maddesini iptal etmiş, bölgenin özel statüsünü kaldırmıştı.

'Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi', Hindistan'da Cammu Keşmir eyaletinin iki birlik toprağına ayrılmasını öngörüyor. Bu teklif, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla 5 Ağustos günü kabul edilmişti.

Keşmir sorunu nasıl başladı?

İngiltere, 1947 yılında Hindistan'dan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Keşmir'i Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı.

Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947 yılında Pakistan'a katılmak arzusundaydı. Fakat dönemin prensi, Hindistan ile birleşme kararı aldı. Müslüman Keşmir halkı, karara tepki gösterdi. 

Pakistan ve Hindistan tarafından bölgeye asker gönderildi. Böylece taraflar, 1947 yılında ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı sebeple 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'si ise Çin hakimiyetinde bulunuyor. 

Hindistan, ele geçirdiği bölgeleri 'Cammu Keşmir' eyaleti adında kendine bağladı. Cammu Keşmir, şu anda Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunluğunu oluşturduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi denetimindeki Keşmir'e 'Azad Keşmir' (Bağımsız Keşmir) ve 'Gilgit Baltistan' olarak iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyu ile belirlenmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmasa da Pakistan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istiyor.

Yorumlar (0)