Keşmir'de sinirler gergin

Keşmirli siyasetçi Faruk Abdullah, herhangi bir yargılama olmadan hapse atılmasına izin veren tartışmalı bir yasa uyarınca tutuklandı.

DÜNYA 17.09.2019, 10:30 17.09.2019, 11:29
Keşmir'de sinirler gergin

82 yaşında tutuklanan Faruk Abdullah, Cemmu ve Keşmir Millî Konferans Partisi başkanlığında bölgedeki istikrarı sağlamak adına önemli figürlerden biri olma özelliğini taşıyordu. Gerginliğin günümüzde de sürdüğü Cemmu ve Keşmir’i başbakanlığı altında üç kez yöneten ve farklı federal hükümetlerde de bakan olan Abdullah, Pazartesi günü Srinagar’daki Kamu Güvenliği Yasası (PSA) uyarınca tutuklandı.

Abdullah, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin milliyetçi hükümetinin Keşmir'i özel statüsünden çıkarmasının ardından güvenlik tedbiriyle 5 Ağustos'tan bu yana ev hapsinde tutuluyordu.

"Komite karar verecek"

Keşmir'deki üst düzey bir polis memuru olan Muneer Khan, "Onu tutukladık ve bir komite tutuklamanın ne kadar süreceğine karar verecek" dedi. İstatistiklere göre PSA, 1978’de yürürlüğe girmesinden bu yana 20 binden fazla Keşmirlinin tutuklanmasına yol açtı. 1989'da bölge hükümetine karşı silahlı ayaklanmaların başlamasıyla isyanların bastırılması için önemli bir silah hâline gelmişti.

"Kanunsuz bir yasa"

Uluslararası Af Örgütü, PSA'yı "kanunsuz bir yasa" olarak adlandırdı ve Hindistan'ın bu yasayı hukuka aykırı olarak, hesap verebilirliği, şeffaflığı engellemek adına kullandığını belirtti. Yetkililere göre, binlerce protestocu ve Hindistan yanlısı Keşmir lideri, olası gösterileri bastırmak adına hapse atıldı ya da geçici tesislerde mahkûm ediliyor. Ayrıca, hâli hazırda dünyanın en militarize coğrafyalarından biri olan bu bölgede on binlerce ek Hint askerinin görevlendirildiği duyuruldu.

Hayat durmuş durumda

Cemmu Keşmir bölgesinin özel statüsünün 5 Ağustos'ta kaldırılmasıyla sivil halk üzerindeki baskılar yoğunlaşmış, aradan geçen sürede bölge halkının yaşamı ciddi şekilde etkilenmişti. Çok sayıda okul, market, cami, hastane kontroller sebebiyle kapalı durumda kalmaya devam ediyor. Yetkililer, toplu taşıma araçlarının hizmet vermediğini, Keşmir Vadisi boyunca hassas bölgelerde yasa ve düzeni sağlamak için güvenlik güçlerinin konuşlandırıldığını ifade etti. Ayrıca bölgedeki iletişim, internet ve televizyon servisleri Ağustos başından beri hizmet vermiyor. Çalışmalar sonucu son zamanlarda iletişimin kısmen sağlanabildiği bildirilse de hayatın normal seyrine dönmesi çok uzun zaman alacağa benziyor.

1989 silahlı ayaklanmasından ve ardından Hint askeri müdahalesinden bu yana yaklaşık 70 bin insan öldürüldü. Keşmir'in özel statüsü Hindistan'ın 1947'de İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasından kısa bir süre sonra tesis edilmişti. Hem Hindistan hem de Pakistan, Keşmir'in tamamını ele geçirmeye çalışıyor fakat belirli bölgelerini kontrol altında tutuyorlar.

Yorumlar (0)