Havada akıl almaz olay! Pilot uçuş esnasında uyuya kalınca ortalık karıştı

ABD'nin New York kentinden İtalya'nın başşehri olan Roma'ya gitmek için uçuş gerçekleştiren ITA Airways isimli uçakta eşine az rastlanır bir hadise meydana geldi. Fransız hava sahasına giren uçak, kule tarafından gelen aramalara yanıt vermeyince yolcu uçağının kaçırıldığı düşünüldü. Fakat kısa bir süre sonra gerçek ortaya çıktı.

DÜNYA 01.06.2022, 14:53 01.06.2022, 14:55
Havada akıl almaz olay! Pilot uçuş esnasında uyuya kalınca ortalık karıştı

İtalya’da yakın bir tarihte faaliyete geçen ITA Airways, meydana gelen bir hadiseyle gündeme geldi. İtalyan firmanın bünyesinde yer alan AZ605 sefer sayılı, EI-EJP tescilli Airbus A-330 tipi uçak, ABD’nin New York kentinden İtalya’nın başşehri Roma’ya gitmek için uçuşa geçti. 1 Mayıs tarihinde John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nın da başlayan uçuş, Fransa’ya ulaşana kadar herhangi bir sorun yaşamadan gerçekleşti. Fransa’da kulelerin pilotlarla irtibata girmek istemesi üzerine uçaktan geri dönüş alınamayınca ise ortalık karıştı.

Olası tehditlere karşı savaş uçakları hazırlandı

Uçak, Fransa’nın Akdeniz kıyısında yer alan kenti Marsilya üzerinde uçuş gerçekleştirirken, hava sahasını kontrol etmekle görevli personeller uçağın pilotlarına yapılan çağrılara tepki vermemesinden şüphelenmeye başladı. 38 bin fit (Ortalama 11 kilometre) irtifada uçuş gerçekleştiren uçak, Marsilya hava kontrolünden gelen bütün çağrıların cevapsız bıraktı.

Hava trafik kontrol personelleri uçaktan herhangi bir dönüş alamayınca olumsuz senaryoları gözden geçirmeye başladı. Öncelikli olarak uçakta yaşanan durumun tam olarak ne olduğu tespit etmeye karar veren hava kontrol personelleri, İtalyan yetkililer ve Fransa Hava Kuvvetleri ile iletişime geçerek durumu anlattı. Olası bir terör saldırısı veya hava korsanlığı yaşanmasından endişelenen askeri yetkililer, 2 savaş uçağının giderek durumu kontrol etmesine yönünde karar verdi. Bu esnada hava yolu firmasının yetkilileri de uydu telefonuyla pilotlarla iletişim kurmaya çalıştı. 10 dakika süren sessizliğin sonrasında Fransız savaş uçakları havalanmak üzereyken, pilotlarla iletişime geçilerek terör alarmı sonlandırıldı.

İddialar gündeme oturdu

İtalya basın kuruluşlarının iddialarına göre, uçakla iletişime geçilemeyen 10 dakikalık sürede pilotların uyuya kaldığı belirtildi. Alınan bilgilere göre, yardımcı pilot firma prosedürleri çerçevesinde “kontrollü dinlenme” hakkını kullanıyordu, bu yüzden uyuması garip bir şey değildi. Fakat kaptan pilotun bu süre içerisinde uyumuyor olması gerekiyordu.

ITA Airways firmasının yaptığı açıklamada, pilotun uçuş esnasında ve inişten sonrasında da yaptığı hareketlerin prosedürlere uygun olmadığı duyuruldu. Firma yetkilileri soruşturmanın sonrasında kaptan pilotun vazifesinden alınarak, işine son verildiğini de açıkladı. Havayolundan şirketi tarafından yapılan açıklamada olay esnasında yolcu güvenliğinin tehlikeye atılmadığı da vurgulandı.

Pilot konu ile ilgili açıklama yaptı

Vazifesine son verilen pilot ise prosedürlere uygun davranışlar sergilediğini ve yanlış bir davranışta bulunmadığını açıkladı. Uçağın iletişim sisteminde bozukluk olduğunu öne süren kaptan pilot, bu nedenle Fransız yetkililer ile iletişime geçemediğini ve bu yaşanan durumun normal bir şey olduğunu iddia etti. Yetkilileri kısa sürede olsa telaşa sürükleyen olayın sonrasında uçağın Roma’ya normalden 20 dakika kadar önce indiği ve uçuşun problemsiz tamamlandığı da duyuruldu.

Seyir halinde 40 dakika uyudu

ITA Airways’in firmasının yaşadığı bu hadiseye benzer bir olayda geçtiğimiz sene Avustralya'nın Queensland eyaletinde meydana geldi. Avustralya'da bir pilot uçak seyir halindeyken 40 dakika kadar uyuyakaldı. Pilotun uyuya kalmasıyla beraber uçak, hedeflenen varış noktasının 111 km güneydoğusuna kadar uçtu. Uçak Pasifik Okyanusu'na doğru gittiği esnada uyanan pilot, hızlıca hava trafik kontrol kulesine çağrıda bulundu. Uçak daha sonrasında ineceği bölgeye 130 km'den daha uzak bir alandaki Gold Coast Havalimanı'na sorunsuz bir şekilde iniş sağladı. Cessna 208B model uçağın yolcusuz nakil uçuşu yaptığı duyuruldu.

Konuyla ilgili gerçekleştirilen soruşturma sonrası yayınlanan raporda, "Pilotun bir gün öncesinde uykusuz olması nedeniyle yorgun olabileceği, bu yüzden olayın yaşanabileceği tespit edildi" şeklinde ifadede bulunuldu.

Rapor içerisinde pilotun oksijen desteği bulunmadan 11 bin fitte uçuş yapmasının da bu durumda rol oynamış olabileceğine de vurgu yapıldı.

Yorumlar (0)