Hava kirliliği üst düzeye çıktı, protestolar başladı!

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da sağlığı tehlikeye atacak seviyeye ulaşan hava kirliliği, protesto gösterilerinin düzenlenmesine yol açtı.

DÜNYA 20.01.2020, 17:31
Hava kirliliği üst düzeye çıktı, protestolar başladı!

Protestocular, Bosna Hersek'te Saraybosna Kantonu önünde bir araya geldi. Yüzlerine maske takan protestocular, hava kirliliği sorununa derhal çözüm bulunması için tedbir alınmasına yönelik çağrıda bulundu.

Protestocuların ellerinde "Temiz hava da insan haklarına dâhildir!", "Sizin de eviniz akciğer kanseri seviyesinde mi?" ve "Herkesin temiz havaya hakkı vardır!" yazılı pankartlar taşıdıkları görüldü.

Organizatör Sanjin Gijo, "çok sağlıksız" olarak değerlendirilen hava kalitesi düzeyinin Saraybosna halkının sağlığını ciddi şekilde etkilediğine dikkat çekerek, "Zehirli hava solumak değil, çözüm için somut adımlar atılmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

Protestolara katılan Faris Fejzagic, Saraybosna'da son dört senedir hava kirliliği probleminin etkili olduğunu vurgulayarak, doğal gaza getirilen zamların insanları alternatif ısınma yöntemleri kullanmaya yönelttiğini iddia etti.

Diğer bir protestocu Adisa Vejo, Saraybosna Kantonu yetkililerinin hava kirliliğini ciddi bir problem olarak değerlendirmediğini öne sürerek, soruna yönelik derhal çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. 

"Maske dağıtacağız"    

Saraybosna Kantonu Başbakanı Edin Forto, protestoculara hitabında hava kirliliğinin çözümü için uluslararası kurumdan yardım talep edeceklerini kaydederek, "Özellikle eğitim kurumlarına hava temizleme cihazları yardımında bulunacağız. Ayrıca hava kirliliği seviyesindeki artışa göre maske de dağıtacağız." açıklamasında bulundu.

"Kimse arabasını evde bırakmaya yanaşmıyor"

Hava kirliliğini engelleme hususunda halkın da bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Forto, "İnsanlar günlük rutinlerini değiştirmek istemiyor. Hava kirliliği ciddi oranda arttığında kimse arabasını evde bırakmaya yanaşmıyor." ifadelerini kullandı. 

Son derece zararlı seviyeye ulaştı

Dünyanın en yoğun hava kirliliğinin meydana geldiği kentler arasında bulunan Saraybosna'da, hava kalitesi endeksi (AQI) "son derece zararlı" olarak değerlendirilen düzeye ulaşıyor.

Saraybosna'da kış aylarında sık sık görülen hava kirliliği, çok eski model araçların egzoz gazları ve ısınmak amacıyla kullanılan düşük kalorili yakacaklar nedeniyle ortaya çıkıyor.

Bosna Hersek'te Saraybosna'nın yanında Kakanj, Zenica ve Tuzla gibi sanayisi gelişmiş kentlerde de hava kirliliği problemi meydana geliyor. 


 

Yorumlar (0)