Guterres: Tüm Almanlar bu iki Türk ile gurur duymalı!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Alman Federal Meclisi'nde Prof. Dr. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'ye övgüler dizerek, tüm Almanların bu iki Türk ile gurur duyması gerektiğini söyledi. Guterres, İslamofobia ile ilgili gerçeği Avrupa'nın yüzüne vurdu.

DÜNYA 18.12.2020, 13:34
Guterres: Tüm Almanlar bu iki Türk ile gurur duymalı!

BM (Birleşmiş Milletler) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Alman ilaç şirketi BioNTech'in kurucuları olan Türk göçmenler Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci'yle gurur duymaları gerektiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler'in kuruluşunun 75. yıl dönümü münasebetiyle Almanya Federal Meclisinde konuşma yapan ve Covid-19'a (yeni tip koronavirüs) karşı aşı geliştiren Uğur Şahin ile Özlem Türeci'ye övgüler dizen Antonio Guterres, "Her ikisine de buradan saygılarımı sunuyorum. Covid-19 aşısının geliştirilmesinde büyük emekleri ve katkıları var. Bundan dolayı kendilerine minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Tüm Almanlar, bu iki Türk'ün performansıyla gurur duymalı." şeklinde konuştu.

"Aşı küresel kamu malı görülmeli"

Şu anki gayesini, "Covid-19 aşısının küresel bir kamu malı olarak görülmesini sağlamak" şeklinde açıklayan Antonio Guterres, herkes için ve her yerde erişilebilir ve uygun fiyata edinilebilir olması gerektiğini vurguladı.

Yanlış bilgi kirliliğine ve popülizme de temas eden BM Genel Sekreteri Guterres, yanlış bilgilendirme virüsü ile ilgili de mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Tüm dünyada bilimi görmezden gelen, popülist yaklaşımların uluslararası kamuoyunu yanılttığını, çılgın komplo teorileri ve yanlış bilgiler birleştiğinde işlerin daha da kötüye gittiğini ifade eden Guterres, bu yüzden BM (Birleşmiş Milletler) olarak gerçeklere ve bilime dayalı tavsiye ve bilgilerle güven edinmeye çaba sarf ettiklerini kaydetti.

"En büyük ekonomik krizle karşı karşıyayız"

Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisinin dünyayı perişan ettiğini, salgının 1,5 milyonun üzerinde insanın canına mal olduğunu belirtti.

Guterres; ekonomilerin çöktüğünü, şirketlerin kapandığını, işsizliğin arttığını, her yerde insanların acı çektiğini, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin çok uzağında bulunulduğunu, yoksullukların arttığını, kıtlık tehdidinin güçlendiğini, zamanımızın en büyük ve en etkili ekonomik kriziyle dünyanın karşı karşıya olduğunu vurguladı.

"Zayıflar acı çekiyor"

Pandeminin dünya toplumlarının ortak geleceğini tehlikeye atan ve tehdit eden mevcut koşulları ve yapıları olan fay hatlarını ve derin zayıflıklarını ortaya çıkardığını da söyleyen Guterres, eşitsizliklerin, adaletsizliklerin, yetersiz sosyal güvenliğin her zaman ve her yerde en çok da zayıflara acı çektirdiğini, küresel zorlukların beraberinde küresel çözümlerin gerekliliğini gerektirdiği ifade etti.

İslamofobia ve Avrupa değerleri

Avrupa'nın bütününün aydınlanma değerlerinden sapmaya başladığını ve dünyanın bazı bölgelerinde azınlıklara yönelik ajitasyon, anti-semitizm (Yahudi karşıtlığı), İslamofobia ve diğer ayrımcılıklarda artış gözlemlediklerinin altını çizen Antonio Guterres, "Tarihten hepimiz de gayet iyi biliyoruz ki kin, öfke, çarpıtma ve peşinden suçlamaya dayanan tüm politikalar, istisnasız her zaman felakete neden oluyor" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)