Gizem yüzyıllar sonra çözüldü: 800 yıllık kuyuda 17 iskelet

2004’te İngiltere’nin Norwich şehrinde 12. yüzyılda öldükleri tespit edilen 17 kişinin iskeleti bulundu. DNA analizleri, 11’i çocuklara ait olduğu belirlenen insan kalıntılarının Aşkenazi Yahudileriyle aynı soyu taşıdığını ve yaşadıkları zamanda büyük bir katliamın kurbanları olduklarını tespit etti.

DÜNYA 31.08.2022, 17:22 31.08.2022, 17:41
Gizem yüzyıllar sonra çözüldü: 800 yıllık kuyuda 17 iskelet

İngiltere'nin Norwich kentinde 2004 yılında bir alışveriş merkezinde temel oluşturan inşaat çalışanları, 800 yıllık bir kuyuda 17 iskelet buldu. 6 yetişkin ve 11 çocuğun kalıntılarının kimliği ve kuyuda neden bulundukları uzun bir süre merak konusu oldu.

İskeletlerin tek tip şeklinde düzenlendiği diğer toplu mezarların tersine, cesetler garip bir biçimde yerleştirilmişti. Öte yandan kafaları kesilmişti. Bu insanların nasıl öldüğü ile ilgili daha çok bilgi edinmek için bilim insanları, antik DNA dizilemesindeki gelişmeler sayesinde kemiklerdeki detaylı genetik materyali yakın bir dönemde ortaya çıkardı.

“Üçüncü Haçlı Seferi’nde öldürülmüş olabilirler”

Bireylerden 6’sının genomları, 4’ünün akraba olduğunu ortaya koydu. Bunlar arasında en küçüğü 5-10 yaşında olan 3 kız kardeş bulunuyordu. Genetik materyalin analizi, 6 kişinin büyük bir olasılıkla Aşkenazi Yahudileri olduğunu belirledi. Arkeologlar, bunların tamamının, kenti harap eden antisemitist şiddet esnasında öldüklerine inandıklarını aktardı. Uzmanlar, onların büyük ihtimalle bu dönemde yaşanan, pek çok dini savaştan biri olarak bilinen Üçüncü Haçlı Seferi’ndeki Şubat 1190 isyanı esnasında öldürüldüklerini ifade etti.

Londra'da bulunan Doğa Tarihi Müzesi'nde baş araştırmacı ve makalenin baş yazarı Selina Brace, "Bu insanların kalıntılarını incelemeye başladığımızdan 12 yıl sonra, teknolojinin gelişmesi ve öldürülen insanların kim oldukları ve niye öldürüldüklerine ilişkin soruları cevaplıyor olmamız açıkçası beni rahatlattı” sözlerini kullandı.

Büyük bir katliam oldu

Diğer yandan, çalışmanın yazarlarından biri olan tarihçi Ralph de Diceto'nun, ortaçağ el yazması "Imagines Historiarum II"de, 1190 yılında meydana gelen katliamdan bahsettiğini söyleyerek alıntı yaptı:

"Kudüs'e gitmeye çalışanlar çoğu, Sarazenleri işgal etmeden evvel Yahudilere karşı ayaklanmaya karar verdi. 6 Şubat 1190'da Norwich'te evlerinde bulunan bütün Yahudiler katledildi, bazıları ise kaleye sığındı.”

Ayrıca araştırmacılar, kuyunun, Norwich'in Yahudi mahallesi olarak kullanılan bir bölgede bulunduğunu söyledi ve çalışma, şehrin Yahudi cemaatinin, 1066'da İngiltere'yi işgal eden Fatih William tarafından İngiltere'ye çağrılan Normandiyalı Aşkenazi Yahudileri’nin torunları olduğunu aktardı.

Fakat kuyudaki cesetlerin 1190 isyanıyla ilişkisi kesin değil. Kalıntıların radyo karbon tarihlemesi, 1161 ila 1216 arasında bir zamanda kuyuya atıldığını işaret etti. Bu, İngiltere'de iyi belgelenmiş bazı antisemitik şiddet salgınlarını kapsayan ve aynı zamanda pek çok insanın öldüğü 1174 Büyük İsyanı'nı da kapsayan bir süreç. 

Francis Crick Enstitüsü'nden araştırma bilimcisi Tom Booth, "Çalışmamız arkeolojinin ve antik DNA gibi özellikle yeni bilimsel tekniklerin tarihi hadiselere yeni bakış açıları sağlamada ne derece etkili olabileceğini işaret ediyor. Ralph de Diceto'nun MS 1190 saldırılarına yönelik anımsatıcıdır, fakat Yahudi erkek, kadın ve çocukların cesetlerini içeren bir kuyu, bizi yaşananların gerçek dehşetiyle yüzleşmeye zorluyor” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)