Pakistan'daki sel felaketi, ülkede 100 kilometre çapında göl oluşturdu

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Pakistan’da yaşanan sel felaketinin boyutunu MODIS uydusu ile gözler önüne serdi. Uydudan elde edilen görüntülere göre, Sindh eyaletinde sel felaketi sonrası 100 kilometre çapında göl oluştuğu görülüyor.

DÜNYA 31.08.2022, 17:32
Pakistan'daki sel felaketi, ülkede 100 kilometre çapında göl oluşturdu

Pakistan, ülke tarihinin en büyük felaketlerinden birini atlatmaya çalışıyor. Ülkede görülen rekor seviyedeki yağışlar sebebiyle bugüne kadar toplam 1162 kişi yaşamını yitirdi. 3 bini aşkın insan da yaralanarak tedavi altına alındı. Selden etkilenen toplam insan sayısının ise 33 milyonu bulduğu açıklandı. 

MODIS uydu sensöründen alınan görüntüler paylaşıldı

NASA, Pakistan’da yaşanan büyük felaketi MODIS uydu sensöründen alınan görüntülerle gözler önüne serdi. Ülkedeki sel felaketinden en çok etkilenen eyalet olan Sindh’in büyük bir kısmı sular altında kalırken, İndus nehrinden taşan suların bu bölgede yaklaşık 100 kilometre çapında dev bir göl oluşturduğu gözlemlendi. NASA tarafından paylaşılan fotoğrafların ortasında bulunan mavi alanın, sel felaketi ile oluşan gölü gösterdiği belirtildi. Öte yandan bölgenin bir zamanlar tarım alanı olduğu da duyuruldu. 

Binalar yerle bir oldu, tarım arazileri sular altında kaldı

Pakistan Meteoroloji Müdürlüğü, bu sene yaşanan muson yağışlarının 1961’den bu yana ilk kez bu kadar şiddetli olduğunu duyurdu. Muson döneminin bitmesine 1 ay kaldığını duyuran yetkililer, bu süreçte her türlü tedbirin alınması gerektiğini vurguladılar. Hem Belucistan hem de Sindh eyaletlerinde yağışlar, bu sene ortalamanın yüzde 500 üzerinde gerçekleşti. Sel felaketi sebebiyle tarım arazileri sular altında kaldı, köyler ise yaşanmayacak hale geldi. Binaları yerle bir eden büyük felaket, ekonomik olarak da ülkeye ağır bir darbe vurdu. 

“Sel felaketini değil adeta kıyameti yaşadık”

Sel felaketine ilişkin açıklamalarda bulunan Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawar Butto Zerdari, “Sindh’i ziyaret ettim. Tüm köy ve kasabalar yerle bir olmuş durumda. Bölgede kuru toprak diye bir şey yok. Yaşanılan trajedi inanılmaz seviyede. 33 milyon insanımız bu felaketten etkilendi. Bu sayı, Avustralya ve Sri Lanka’nın toplam nüfusundan bile fazla. Küresel ısınmanın acı gerçeği ile yüzleşiyoruz. Sel felaketini değil adeta kıyameti yaşadık” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)