G7 ülkeleri ve Rusya arasında petrol krizi: “Karşılık veririz”

Rus petrolü için tavan fiyata geçilmesi hususunda G7 ülkelerinin maliye bakanları anlaşmaya varırken, Rusya da yaptırım sağlayan ülkelere petrol ihracatını keseceğini duyurdu.

DÜNYA 03.09.2022, 09:24
G7 ülkeleri ve Rusya arasında petrol krizi: “Karşılık veririz”

Ukrayna ve Rusya arasında şubat ayıdan bu yana kadar devam eden savaş sebebiyle Avrupa ve ABD ülkelerinin büyük bir kısmı Rusya'ya karşı bir konumda bulunmayı seçmişti. Ülkelerin konumlandığı blok, güvenilir b ahis siteleri, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar için hazırlık yapıyor. Rusya tarafından Avrupa'ya ihraç edilen doğal gazın kesilmesinin ardından, G7 ülkeleri de Rus petrolü için tavan fiyat çalışması kararı verdi.

G7 ülkeleri yeni yaptırımları hedefliyor

Edinilen bilgilere göre, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırıların yönelik yapılacak işlemler ve savaşın bütün dünya üzerinde oluşturduğu etkiye karşı gösterilecek tepkiyi konuşmak üzere G7 ülkelerinin maliye bakanları, çevrimiçi bir toplantı düzenledi.

Toplantının sonrasında açıklanan ortak bilgilendirmede, G7 ülkeleri olarak Ukrayna’nın tarafında olmaya devam edecekleri dile getirilirken, Rusya’nın işgali kapsamında küresel ekonomi alanında istikrarsızlığa ortam oluşturduğu, gıda ve küresel enerji güvenliğini risk içerisine soktuğuna dikkat çekildi. G7 ülkeleri Rusya’nın oldukça saldırgan bir tavır içerisinde olduğuna cevap olarak oluşturulan koordineli yaptırımları devam ettirmeye kararlı olduğu söylenen bilgilendirmede, Rus petrolü için tavan fiyat çalışması hususunda ortak noktaya varıldığı belirtildi.

İthal etmek için onay gerekecek

Moskova’nın gelirlerini düşürmeyi ve enerji ödemelerinde oluşan yükselişlerin önüne geçmeyi planlayan karar noktasında rafinerilerin ve ticari firmaların Rus ham petrolü getirmesine sadece G7 koalisyonunca izin verilen tavan fiyat üzerinden onaylanacağı bildirildi.

“Rusya: Karşılık vereceğiz”

Başkent Moskova’da açıklamada bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, öncelikle ABD olmak üzere bütün G7 ülkelerinin, aldığı kararı değerlendirdi. Rus petrolü için tavan fiyat çalışmaları ile ilgili atılan adımlar hakkında konuşan Novak, girişimlerin “saçmalık” olduğunu ifade etti. Novak söz konusu durumla ilgili, "Dünyanın enerji güvenliğini oluşturan petrol pazarının çalışmasına müdahalede bulunmak, bu alanın istikrarsızlaşmasına zemin hazırlayacaktır. Bu durum pazarı bir bütün olarak mahvedecektir." dedi.

Rus petrolü için fiyat kısıtlamaları çalışması faaliyete sokulursa, bu duruma karşılık vereceklerine dikkat çeken Novak, "Söz konusu kısıtlama gelirse, biz de farklı kısıtlamalar oluşturacağız. Bu tarz da firmalar veya ülkelere petrol ürünleri ve petrol satışını durduracağız. Çünkü bu piyasa dışı şartlarda çalışmak imkansız." diye konuştu.

Yorumlar (0)