Fransa Genelkurmay Başkanı, muhtıracı askerleri istifaya çağırdı

Fransa Genelkurmay Başkanı F. Lecointre, Cumhurbaşkanı Macron ile birlikte hükümetine iç savaş uyarısı yapan muhtıracı askerlere, üniformalarını bırakarak ordudan istifa etmeleri çağrısı yaptı.

DÜNYA 12.05.2021, 10:56 13.05.2021, 11:49
Fransa Genelkurmay Başkanı, muhtıracı askerleri istifaya çağırdı

Ordudaki bütün askerlere mektup gönderen Lecointre, aşırı sağcı bir dergide birkaç muvazzaf askerin isimsiz yayınladığı muhtıraya yönelik görüşlerini iletti.

“Üniformaları bırakın”

Bildiriye imza atan askerlerin, özgür bir şekilde görüşlerini belirtmeleri için üniformalarını bırakmalarının en doğru şey olacağını ifade eden Lecointre, bütün askerlerin uymasının zorunlu olduğu yükümlülüklerin son dönemde çok defa ihlal edildiğini dile getirdi. Bu bildiriye imza atan askerlerin, orduyu siyasi tartışmaların içine çektiğine vurgu yapan Lecointre, askerleri de sağduyuya davet etti. Tarafsızlığın, Fransız ordusuna art niyet ve koşul olmadan hizmet imkanı sunduğunu belirten F. Lecointre, “Tüm askerler, istediklerini düşünmekte özgürdür. Fakat asker ve vatandaş olarak yükümlülüklerini açık ve net bir biçimde ayırmak, askerin kendi sorumluluğudur.” sözlerine yer verdi.

Son 3 haftada 2 bildiri

Emekli 20 general, muvazzaf ve emekli 100’e yakın subay ile birlikte binden fazla askerin, Fransız bir derginin internet sitesinde, 21 Nisan tarihinde yayınladıkları ilk bildiride, ülkede kaosun giderek büyüdüğü iddia edilerek Cumhurbaşkanı Macron'a, kaosun engellenmemesi halinde iç savaşa sebep olacağı ve yaşanacak can kayıplarından sorumlu olacağı uyarısı yapılmıştı. Banliyölerde yaşayanlar ile birlikte İslamcılığın, Fransa topraklarında toplumsal bir bölünmeye sebep olduğu iddia edilen bildiride, yöneticilerin bu tehlikeleri ortadan kaldırması gerektiği öne sürülmüştü.

9 Mayıs’ta aşırı sağcı bir dergide yayınlanan ve isimlerini paylaşmayan muvazzaf askerlere ait olduğu öne sürülen ikinci bildiride, "Fransa'nın düşmanlarına karşı bir mücadele sürdüren ve 21 Nisan'daki açık bildiriye imza atan emekli general, muvazzaf subay, emekli askerlerin, iktidara problem çıkaran kişiler olarak görüldüğü fakat onların tek hatalarının Fransa’yı sevmek olduğu" belirtilmişti.

Söz konusu bildiride, Fransa'nın sessiz bir şekilde iç savaşa hazırlandığı belirtilerek Cumhurbaşkanı Macron, milletvekilleri, bakanlar ve ilgili generallere harekete geçme çağrısı yapılmıştı.

Yorumlar (0)