Netanyahu, Lod kentinde OHAL ilan etti 

Filistinli şehidin cenazesinin kaldırıldığı sırada Lod kentinde yaşanan gerilimden dolayı Netanyahu, Arapların ve Yahudilerin birlikte yaşadığı kentte OHAL ilan etti. 

DÜNYA 12.05.2021, 11:03 12.05.2021, 11:49
Netanyahu, Lod kentinde OHAL ilan etti 

Yahudi güçleri, Filistinlilere karşı savaşmaya devam ediyor. İsrailli bir işgalcinin dün gündüz saatlerinde Musa Hassuna isimli Filistinli bir kişiyi şehit etmesinin ardından sokaklardaki gerginlikler arttı. Şehit olan kişinin cenazesinin kaldırıldığı sırada özellikle Arapların ve Yahudilerin birlikte yaşadığı Lod kentinin sokaklarında Yahudilerin İsrail bayrağı açmasının üzerine arbede çıktı.

İsrailli polisler ve Filistinli siviller arasında çıkan gerginlik, kısa sürede “savaşa” dönüştü. İsrail polisi, ses ve gaz bombalarının yanı sıra hem plastik hem de gerçek mermilerle Filistinli sivillere saldırdı. Bunun üzerine Filistinli siviller, taşlarla karşılık verdi. Onlarca Filistinli gözaltına alındı.



Savaş, OHAL getirdi

Lod Belediye Başkanı Yair Revivo’nun Netanyahu’yu arayarak şehirde OHAL ilan edilmesini istediği belirtildi. Bunun üzerine Netanyahu, kentte çıkan olaylar gereğince Lod’da OHAL ilan edildiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından duyuru yapan Binyamin Netanyahu, yaptığı paylaşımda, olayların Lod çevresindeki kentlerde de yayıldığını ve bu sebeple çevre şehirlerde de OHAL ilan edildiğini belirtti.

OHAL ilan edilmesinin üzerine açıklama yapan İsrail Kamu Güvenliği Bakanı, tüm yetkisini emirleri yerine getirmek için kullanacağını belirtti.

Lod, çevresindeki şehirler ve Batı Şeria için ek polis birliklerinin gönderileceğini açıkladı. Bunun üzerine bir Türk haber ajansına konuşan İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld ise yaklaşık bin 500 ek polisin bölgeye gönderildiğini ifade etti.



Araçlar ateşe verildi

Sözcü Resenfeld, cenaze sırasında çıkan olaylarda onlarca İsrail polisinin yaralandığını ve Yahudilerin otomobilleri ile bir polis aracının da ateşe verildiğini belirtti. Ayrıca İsrail haber kanallarında sinagogların ve Yahudi okullarının da ateşe verildiği haberleri yer aldı.

Revivo, “İsrail halkı bilmeli ki kontrol kaybı yaşıyoruz. Herkes dikkatli olmalı. Sinagoglarımız ve okullarımız yakılıp yıkılıyor. Sokaklarımızda haydutlar kol geziyor. Lod, iç savaşa teslim olmak üzere. Buradaki Ortodoks milliyetçilerinin de silahları bulunuyor. Onlar, evlerini korumak istiyorlar ama eve dönmelerini istiyorum çünkü Yahudi evlerine bombalar atılıyor ve benzinlerle yakılıyor. Durum, oldukça kışkırtıcı.” şeklinde bir basın açıklaması yaptı.

“70 senedir kurduğumuz düzen yok edilecek”

Revivo, Lod kentinde Arapların ve Yahudilerin 70 senedir bir arada yaşadığını ve yaşanan bu olayların, Filistinlilerin çıkardığı “arbedenin” tüm kurulan düzeni yok edeceğini belirtti. Belediye Başkanı durum için “Bu, Gazze’den gelen füzelerden de kötü. Ne olduğunu anlamıyoruz. Gençler kışkırtılıyor ve herkes silahını alıp sokağa çıkıyor. Bölgedeki sükûneti sağlamak amacıyla OHAL ilan edilmesini istedik.” şeklinde yorumladı.



1966 senesinden bu yana “ilk OHAL”

İsrail’in uluslararası bir gazetesi, bölgedeki olaylara değinerek geçmişten günümüze İsrail-Filistin arasındaki sorunların kronolojisini oluşturdu. Yapılan habere göre İsrail vatandaşı olan Filistinliler için OHAL ilan edilmesi durumu, en son 1966 senesinde görülmüştü.

Filistinlileri “anarşist” ilan etti

Netanyahu, Lod kentine bir ziyaret gerçekleştirdi. Olayların fanatik Yahudiler ve İsrail polisi yüzünden çıktığını inkar eden İsrail Başbakanı, Filistinlileri “anarşist” ilan ederek “İsyancıların çıkardığı anarşiyi gördük” şeklinde açıklama yaptı.



Kristal Gece benzetmesi yaptı

Binyamin Netanyahu, gazetecilere yaptığı açıklama sırasında Lod’a çıkan olayları 1938 senesinde Nazilerin Yahudilere karşı düzenlediği saldırılara benzetti. Kristal Gece olarak isimlendirilen gecede on binlerce Nazi, Yahudilerin kullandığı iş yeri, ev ve dini mabetlere yönelik saldırı düzenlemiş ve çoğunu yakmıştı.

Yahudi konutları boşaltıldı

Akka kentinde yaşayan Yahudilerin konutları, Filistinli sivillerin protestolarının artmasının ardından boşaltıldı.

Yorumlar (0)