Erken seçime günler kala İngiliz parlamentosu feshedildi!

İngiltere'de erken seçimlere kısa bir zaman kala parlamentonun feshedildiği duyuruldu.

DÜNYA 06.11.2019, 09:27
Erken seçime günler kala İngiliz parlamentosu feshedildi!

İngiltere'de 12 Aralık günü yapılacak erken seçimler yaklaşıyor. Seçime kısa bir süre kala parlamentonun feshedildiği bildirildi. Hem Lordlar Kamarası hem de Avam Kamarası'nın yasama faaliyetlerini durduracağı kaydedildi.

Avam Kamarası'nın Twitter hesabından karara ilişkin açıklama yapıldı. Söz konusu açıklamada, "Parlamento şu an genel seçime kadar resmen feshedildi." ifadesine yer verildi. 

Brexit süreci

İngiltere, 2016 yılındaki referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almıştı.

Fakat eski Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı anlaşma, 3 defa oylanmasına karşın parlamentoda kabul görmemişti. Brexit, muhtemel bir anlaşmasız ayrılığı önlemek amacıyla önce 22 Mayıs'a daha sonra da 31 Ekim'e ertelenmişti.

May'in yerine gelen Boris Johnson'ın Brüksel'le yaptığı yeni anlaşmanın oylamasının 31 Ekim gününden önce yapılamaması sebebiyle İngiltere, Avrupa Birliği'nden yeni bir erteleme talep etmek zorunda kalmıştı. Son olarak da Brexit'in 31 Ocak gününe ertelenmesine karar verilmişti. 

Johnson, seçim kampanyası kapsamında yaptığı açıklamada, Brexit'in, bugün gerçekleşmesi gerekirken parlamentoda anlaşma sağlanamaması sebebiyle üç ay ertelenmek zorunda kaldığına değinmişti.

Parlamentonun Brexit'e izin vermek istemediğini, çok sayıda parlamenterin AB'den ayrılığa karşı olduğunu savunan Johnson, 12 Aralık'ta kazanmaları durumunda "fırına verilmeye hazır anlaşmayı" geçireceklerini belirtmişti. 

Johnson, "Bize oy verirseniz programımızı geçireceğiz. Çünkü söylediğim gibi (anlaşma) fırına verilmeye hazır. Böylece gelecek yılın ocak ayında mutlak olarak (AB'den) ayrılabiliriz." demişti. 

Yeni Brexit anlaşması

Avrupa Birliği (AB)  ile İngiltere, Brexit için yeni bir uzlaşma sağlandığını bildirmişti. Varılan anlaşmada, eski Başbakan Theresa May'in anlaşmasının Avam Kamarasında 3 defa reddedilmesine neden olan "tedbir maddesi" kaldırılmış görünüyor.

Yeni anlaşmaya göre, Brexit'in ardından Kuzey İrlanda bir dizi AB kuralına uymayı sürdürecek. Kuzey İrlanda, İngiltere'nin gümrük sahası içinde kalmaya devam ederse AB'nin ortak pazarına "giriş noktası" niteliğinde olacak. Anlaşma, AB'nin ortak pazarının bütünlüğünü korumaya dönük bir dizi tedbiri de kapsıyor. Kuzey İrlanda'ya İngiltere içinde ayrıcalıklı bir konum tanıyan bu düzenlemenin sürdürülmesi veya sona erdirilmesi de Kuzey İrlanda Bölgesel Parlamentosunun onayına bağlı olacak.

Bölgesel parlamentonun bu konuda 4 senede bir oylama yapması öngörülüyor.

Yorumlar (0)