"Erdoğan bana 'Biz sizsiz gayet iyiyiz' dedi"

Beyaz Saray'da gündemi değerlendiren ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'daki askerlerin dönmesini istediğini belirterek, Türkiye-Suriye sınırından ABD askerlerini çektiğinde çok eleştirildiğini ancak bu kararın doğruluğunun, Erdoğan ile yaptığı görüşmede ortaya çıktığını söyledi. Trump, "Dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum ve sınırın biz olmadan gayet iyi olduğunu söyledi" dedi.

DÜNYA 27.05.2020, 06:54
"Erdoğan bana 'Biz sizsiz gayet iyiyiz' dedi"

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

ABD Başkanı Donald Trump, 26 Kasım'daki Şükran Günü'ne kadar Afganistan'daki askerlerin tamamının çekileceği iddialarına ilişkin soruyu da yanıtladı.

ABD Başkanı Trump, "Oraya polislik yapmak için gitmedik ama 19 yıldır oradayız. Artık yeter. Askerlerimizi evlerine geri getirmeye ilişkin olumlu görüşmeler yapıyoruz" bilgisini verdi fakat net bir tarih vermekten kaçındı.

Afganistan'daki askerlerin 8 bine kadar düşürüldüğüne vurgu yapan ABD Başkanı Donald Trump, şöyle dedi:

"Taliban ve Afganistan hükümeti ile görüşüyoruz. Biz oraya gideli 19 yıl oldu. Orada asker gibi değil de polis gibi davranıyoruz. Oraya polislik yapmak için gitmedik ama 19 yıldır oradayız. Artık yeter. Askerlerimizi evlerine geri getirmeye ilişkin olumlu görüşmeler yapıyoruz."

Kesin tarih vermedi

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, "Askerlerin, mümkün olan en kısa zamanda geri dönmelerini istiyorum." ifadelerini kullanarak, askerlerin tamamen geri dönüşünün ne zamana kadar tamamlanacağına dair kesin bir tarih vermekten kaçındı.

"Erdoğan, biz olmadan gayet iyi olduğunu söyledi"

Başka ülkelerdeki Amerikan askerlerinin çekilmesi konusunda da görüşmeler yaptığını belirten ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'den asker çekme kararını da şu sözlerle savundu:

"Suriye'de, Türkiye sınırından askerlerimizi çektiğimizde de herkes bunun 'korkunç' olduğunu söyledi. Dün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştum ve sınırın biz olmadan gayet iyi olduğunu söyledi. Bu sınırı (Türkiye ve Suriye sınırı) 2 bin yıldır siyasileştiriyorlar. Biz Türkiye ve Suriye sınırını koruyorduk. Şimdi askerlerimizi evde istiyoruz. 1 yıl önce bu kararı verdiğimde eleştirildim, şimdi onlar kendi sınırlarını gayet iyi koruyor. Biz petrolü koruduk. Fakat bir noktada petrole ilişkin sıkıntıları da düzelteceğiz ve oradan çıkacağız."

Yorumlar (0)