Emine Erdoğan ve Guterres el sıkıştı, imzalar atıldı!

Emine Erdoğan, BM 77. Genel Kuruluna katılmak için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik etti. New York'taki BM Genel Merkezi'nde BM Genel Sekreteri Guterres ile bir araya gelen Emine Erdoğan, "Sıfır Atık Projesi" hakkında bilgi verdi. Görüşmenin ardından Guterres ile Emine Erdoğan, proje ile ilgili iyi niyet belgesine imza attı. İşte görüşmeden yansıyan kareler...

DÜNYA 20.09.2022, 17:31 Hakan Öksüz
Emine Erdoğan ve Guterres el sıkıştı, imzalar atıldı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 77. Genel Kuruluna katılmak üzere New York'a gitti. Erdoğan'a eşlik eden eşi Emine Erdoğan, BM Genel Sekreteri Guterres ile buluştu. İklim krizinin çözümü için başlatılan Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı'na imza atan Guterres ve Emine Erdoğan, New York'taki BM Genel Merkezi'nde görüştü. 

Proje kapsamında küresel çapta gerçekleştirilecek bundan sonraki çalışmalarda liderliğin Emine Erdoğan tarafından üstlenileceği kaydedildi. Emine Erdoğan'ın öncülüğünde gerçekleşen sıfır atık çalışmalarında katedilen mesafenin hayranlık uyandırıcı olduğunu kaydeden Guterres, "Çevre sağlığı, günümüzdeki atık üretim hızı nedeniyle ciddi bir tehlike altında. Bu yaşamsal problemin çözümünde Sıfır Atık Projesi son derece önemli bir yer tutacaktır." dedi.

"Atık konusu artık ahlaki bir problem"

BM'nin çok sayıda çevreci proje yürüttüğünden bahseden Antonio Guterres, "Türkiye'nin öncülüğünde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi oldukça değerli. Bu projenin diğer ülkelerde de uygulanmasını ve küresel ölçekte yaygınlık kazanmasını hedefliyoruz. Atık konusu artık ahlaki bir problem. Bunu çözmek ise bir zorunluluk. Projeye ilişkin iyi niyet belgesine imza atmak için sabırsız olduğumu söyleyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

Atıklardan Guterres portresi

Sıfır Atık Projesi'ni 2017 yılında başlattıklarını hatırlatan Emine Erdoğan, "Bu imza, atık sorununun çözümüne ilişkin Türkiye ile BM arasındaki ortak anlayışı vurgulayacak. İlk iki imzayı Sayın Guterres ile birlikte atacağız. Umuyoruz ki bu projeye diğer ülkeler de katılır ve bu iyi niyet belgesindeki imzalar artar. Türkiye'deki bütün kesimler, bu projeye destek verdi. Sıfır atık projesinin küresel çapta da ilgi göreceğini düşünüyoruz." dedi.

Sanatçı Deniz Sağdıç tarafından atık parçaları kullanılarak yapılan Guterres portresi dikkat çekti. Portre, Emine Erdoğan tarafından BM Genel Sekreteri Guterres'e takdim edildi. Hediyenin takdim edilmesinin ardından BM anı defterini imzalayan Emine Erdoğan ve Guterres, bir süre sohbet etti. 

İyi niyet beyanında, "Sürdürülebilir atık yönetimi için hazırlanacak kampanya ve projeler desteklenecek. Paris Anlaşması tarafından belirlenen hedeflere ulaşılması adına sıfır atık yaklaşımı küresel çapta teşvik edilecek." ifadeleri yer aldı.

Yorumlar (0)