"Eğer bu şekilde devam edersek sonumuz gelecek!"

BM Genel Sekreteri Guterres, iklim değişikliği konusunda daha büyük adımlar atılmazsa "sonumuzun geleceğini" söyledi.

DÜNYA 11.12.2019, 17:18
"Eğer bu şekilde devam edersek sonumuz gelecek!"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Reuters haber ajansına konuştu. Guterres, yüksek karbon salınımı yapan ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadelede kilit bir rolleri olduğunu ve onlar katılmazsa her şeyin sonunun geleceğini söyledi. Guterres, "Eğer şu anda olduğumuz şekilde devam edersek sonumuz gelecek" dedi.

Guterres, büyük ülkelere seslendi

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nde (COP25) konuşan BM Genel Sekreteri, zirveye katılan ve küresel ısınmaya büyük katkıları olan ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin zirvede büyük teklifler sunmayacak olsalar da zirvenin hükümetleri 2020'de daha büyük iklim ve çevre planları oluşturmak için heveslendireceğini umduğunu söyledi. Dünyanın en fazla karbon salınımı yapan ülkelerinden biri olan ABD, 2015 yılında imzalanan ve iklim krizi için önemli adımlar atılmasını öngören Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme sürecini başlattığını açıklamıştı.

Anlaşmaya göre taraf ülkeler, her yıl düzenlenen görüşmelerin İskoçya'nın Glasgow şehrindeki ayağından önce önemli karbon emisyonu kesintisi hedefleri duyurmak zorunda.

Deniz seviyeleri tehlikeli seviyeye yükselmemeli

Image result for global warming sea levels rising

Bilim insanları, ülkelerin şu ana kadar duyurduğu karbon salınımı azaltımı hedeflerinin, denizlerin yıkıcı bir seviyeye yükselmesini engelleyecek kadar büyük olmadığını iddia ediyor. Deniz seviyesinin yükselmesi; tarımın büyük zarar alması, sonu gelmeyen seller ve bunlardan dolayı daha önce görülmemiş derecede büyük göç dalgalarının oluşmasına sebep olabilir.

"Tarih bu ihanetimizi kabul edemez"

BM Genel Sekreteri Guterres, ülkelerin 2050'de varılması hedeflenen sıfır karbon emisyonu hedefine bağlı kalmalarını umduğunu söyledi. Guterres, "Tarih benim jenerasyonumun çocuklarımıza ve torunlarımıza ihanetini kabul edemez" ifadelerini kullandı. 2050 yılı için belirlenen sıfır emisyon hedefi, küresel sıcaklığın kontrol edilebilir seviyelerde kalması için çok önemli.

"Avrupa Yeşil Anlaşması önemli bir başlangıç"

Eski Portekiz Başbakanı da olan Guterres, Avrupa Birliği'nin açıkladığı "Avrupa Yeşil Anlaşması"nın çok önemli bir adım olduğunu ve birilerinin böylesine önemli bir adımı başlatmasının çok önemli olduğunu söyledi. Guterres, "Eğer Avrupa böylesi bir süreci başlatırsa, bu durumun diğer ülkeleri de benzer adımlar atmasına yönlendireceğini düşünüyorum. Eğer kimse başlatmazsa zaten bir şansımız yok" şeklinde konuştu.

Yorumlar (1)
Pelin 4 yıl önce
Az kaldı bence