Dünyayı sarsan fotoğrafın mucidi anne konuştu

Uzun süredir devam eden savaştan kaçmaya çalışan Ukraynalı annenin, küçük kızının sırtına iletişim bilgilerini yazması kısa sürede dünyanın gündemine oturmuştu. Paylaşılan o kareler Ukrayna’daki durumun vahametini gözler önüne sererken herkes, Ukraynalı annenin yapacağı açıklamayı bekliyordu. O anne, ilk kez konuştu.

DÜNYA 18.04.2022, 13:33 18.04.2022, 13:50
Dünyayı sarsan fotoğrafın mucidi anne konuştu

Yaklaşık 2 aydır Ukrayna ile Rusya arasında devam eden savaş en çok da sivillere zarar verdi. 4 milyondan fazla sivil Ukrayna’yı terk ederek çeşitli ülkelere mülteci statüsüyle giriş yaparken o anlardan kareler dünyaya servis edilmeye devam ediyor ancak bir kare var ki tüm dünyanın yüreklerini alt üst ediyor. O kare, Vira’nın fotoğrafı.

Ukrayna’dan kaçmaya çalışan anne Sasha Makoviy, küçük kızı Vira’nın sırtına ismini, soy ismini ve kendi iletişim bilgilerini yazarak ülkeden kaçmaya çalışmıştı. Ukrayna’daki bombardımandan çıkarak Fransa’ya sığınmayı başarabilen ancak savaş korkusunu henüz üstlerinden atamayan anne ile kızı bugün İngiliz basınının karşısına çıktı. 



“Şimdi güvendeyiz ancak çok korktuk”

“Ukrayna’dan kaçtık ve Fransa’ya sığındık. Gerek Ukrayna’dayken gerekse Fransa’ya gelene kadar, kendimizi güvende hissedene kadar Vira’yı kaybetmekten çok korktum. Ben savaşta ölmekten korkmadım. Uzun süredir beklediğim kızımı kaybetmekten, onu büyütememekten korktum. Ölmekten korkmadım. Korkum, ben öldüğümde Vira’ya kimin bakacağı yönündeydi. Kızımı kitapla, sanatla ve sevgiyle büyütmek istiyorum. En çok da kızımın Ruslar tarafından kaçırılmasından korktum. Vira’nın ailesini bilmeden büyümesinden, geçmişinden tamamen kopartılmasından korktum. İnsanların geçmişlerini bilmesi ve sevildiklerini unutmaması çok önemli. Vira’nın bunu unutmamasını istedim.”

“Yetkililer bizden hazır olmamızı istedi”

“Savaş döneminde yetkililer pek çok duyuru yayınladı. Acil bir duruma karşı iletişim belgeleri, pasaportlar, kimlikler, ilaç ve sağlık bilgilerinin var olduğu bir hazırlığa girişmemiz istendi. Aynı yetkililer, herhangi bir yaralanma durumunda, kim olduğu fark etmeksizin, kıyafetlerin makasla kesileceğini ve müdahale edileceğini de ifade ettiler. Ben de olası bir durumda Vira’nın kıyafetlerini çıkartan kişinin onun bilgilerini görmesini istedim. O sırada bu fikir aklıma geldi.”



Annesinin bir süre Ukrayna’da yaşadığını ancak bir yakınlarının annesine, “Eşyaların değil senin canın önemli.” demesi üzerine ailece önce Polonya’ya oradan da Fransa’ya geçtiklerini anlatan Makoyiv, iyi ki ülkeden ayrıldıklarını çünkü onlar gittikten bir hafta sonra yaşadıkları caddedeki bir binaya saldırı düzenlendiğini dile getirdi. Vira, annesi ve diğer aile üyeleri şu anda Fransa’nın güneyindeki Beziers yakınlarında bir evde oturuyorlar.

Yorumlar (0)