Dünyanın ilk yüzen şehrinden fotoğraf yayınlandı: 100 bin kişiyi ağırlayacak

İnsan eylemlerinden dolayı meydana gelen küresel ısınma olayı dünyanın her bir çevresinde deniz seviyesinin yükselmesine sebep oluyor. Bu sebepten dolayı kıyı şeritlerin sularla kaplanması tehlikesi gün yüzüne çıkıyor. Birleşmiş Milletler (BM), Güney Kore'nin Busan şehrinde, oluşacak bu duruma ve bütün doğal afetler karşısında etkilenmeyecek kuvvetli bir yüzen kent inşa etmeye başladı.

DÜNYA 04.05.2022, 14:37 05.05.2022, 09:21
Dünyanın ilk yüzen şehrinden fotoğraf yayınlandı: 100 bin kişiyi ağırlayacak

Güney Kore’nin başşehri olan Seul’ den sonra gelen en yoğun ikinci liman kenti olan Busan'da dünya üzerinde oluşturulacak ilk yüzen kent inşası gerçekleşiyor. İnşaatı yapılan şehrin yapılan tasarımıyla alakalı olan planlar ve oluşturulacak konsept görseller geçtiğimiz hafta New York'ta bulanan Birleşmiş Milletler merkezinde sunuldu.

"Oceanix Busan" şeklinde isimlendirilen kentin "deniz seviyesinde ki artış sebebiyle oluşabilecek sellerin önünde durabilmesi, sağlam olması ve şehre gereken suyu, gıdayı ve enerjiyi sağlaması sebebiyle "dünya çapında ilk örnek olan sürdürülebilir olan yüzen bir kent" olacağı açıklandı.

New York ve BM merkezli yaşatılabilir tasarım şirketi olan Oceanix beraberliğinde gerçekleştirilen bu yeni kent, birbirine bağlı olacak şekilde köprüler yoluyla karaya geçiş sağlayacak üç tane yüzer alandan oluşacağı açıklandı. Şehrin bütün enerjisini tamamen sürdürülebilir şekilde üreteceği ve takribî 100 bin kişiye ev sahipliği yapacağı düşünülen Oceanix Busan isimli şehirden ilk konsept görüntüler paylaşıldı.

Binalar hafif malzemelerden üretilecek

Oceanix Busan şehrinin yapısını sağlayacak olan bu üç alanın betondan daha güçlü fakat yüzer şekilde olan bir gereç Biorock ile oluşturulacağı bildirildi. Biorock malzemesi "seneler içerisinde genişleyerek, kendini güçlendiren ve iyileştiren” eşi benzeri bulunmayan bir deniz inşaat eşyası olarak biliniyor. NBC News'ın aktardıklarına göre, bu yapılacak olan alanın beş katı geçmeyecek yüksek binalardan oluşacağı ve bambu, kereste gibi farklı hafif eşyalarla üretilecek.

Yenilenebilirliğe önem gösteriliyor

BM'ye açıklamalarına göre, tam manasıyla sürdürülebilir olacak kent, "lazım olacak enerji ihtiyacının tamamını yüzerek ve çatıda bulunan fotovoltaik plakalar yoluyla sahada çoğaltabilen" birbirine bağımlı olan altılı bir sistemle beraber işleyecek. Yapılacak olan bu altılı sistem sayesinde döngüsel sistemler ve sıfır atık, gıda, kapalı döngü su sistemleri, net sıfır enerji, kıyı yaşamının yenilenmesini ve yenilikçi eylemler içeriyor.

Yapılacak bu şehirde uygulanan sıfır atık düzenlenmesi, atıkların enerjiye daha sonra bunların yanında tarımsal maddelere ve geri döndürülmüş malzemelere çevirmeyi planlıyor. BM, oluşturulacak bu yüzen platformlarının hepsinin de kendi kullanacağı suyu önce arıtıp sonrasında da dolduracağını, diğer taraftan da ana kaynakları azaltmayacağını ve geri dönüşümüne katkı sağlayacağını açıkladı.

Oceanix kentinin bunların yanı sıra " merkezi olmayan, yüksek verimli, permakültür ve topraksız sistemlerinden" devamlı olarak bir organik mahsul arzı gerçekleştireceğini belirtti.

Üretim alanları taleplere göre genişletilecek

Üç adet yüzer alan üzerinde kurulan toplamda takribî altı hektar kadar bir bölgeye genişleyerek yüzen kent, öncelikli olarak 12 bin kişinin bulunduğu bir gruba ev sahibi olacak. Fakat bu kent 20'den daha çok platforma büyüme ve takriben 100 bin kişiye daha yerleşme alanı açabileceği bildirildi.

BM'ye verdiği bilgilendirmeye göre, yüzer alanda, Busan'ın taleplerine göre ilerleyen günlerde büyüyüp küçülebilen fotovoltaik seralar ve levhalar olan binlerce üretim alanı eşlik edeceği belirtildi.

Her platform farklı işleyişe sahip olacak

Kentin üç yüzer alanında oluşacak platformlarda her bir bacak değişik bir işleme hizmet verecek. Bir alanın ziyaretçiler adına bir konaklama platformu olarak işlem sağlayacağı belirtildi. "Deniz manzarasını en üst seviyeye ulaştırmak" amacıyla tasarımı yapılan bu platform bunun yanı sıra yemek ve perakende hizmetlerini sağlayacağı açıklandı. İkinci olan alan ise, insanların yerleşeceği binaları, birlikte kullanılacak bir arka bahçe ve farklı toplumsal alanlarla beraber bir yaşam merkezi şeklinde işlem sağlayacak.

Oceanix'in açıklamalarına göre, inceleme tesisi şeklinde görev yapacak olan üçüncü bir alan ise, "tüm sakinlerin sağlıklı bir şekilde tadını çıkarması adına hidroponik kulelerden meydana gelen ormanda yiyecek üreten" "sıcaklık dikkatini sağlayan ana merkezi atriyum" şeklinde isimlendirilen beraber kullanım sağlanan bir kış bahçesine ait olacağı belirtildi.

Toplu taşıma farklı yapılacak

İnşaatı yapılan dünyanın il yüzen kenti lakabına ait bu yerde günlük hayatta kullandığımız trenler ve arabaların yer almayacağı söylendi. Şehirde yaşayan vatandaşların haricinde bu şehre ziyaretçilerin de bisiklet yoluyla ya da yürüme şeklinde gezmeleri bekleniyor. Oceanix tarafından yapılan bilgilendirmelere göre, "düşük ulaşım isteğine sahip olacak entegrasyon, üretken ve karma bir grup adına paydaş ve çok farklı mobilite ve etken modlar" içereceğine yer verildi.

2025 yılından sonrasında inşası bitecek

Planlanan proje, deniz seviyelerinde yaşanan yükselmelerden dolayı olumsuz koşullar altında olan kıyı kentlerine yarar oluşturması amacıyla yardımcı olmak için öncelikle Kasım 2021 tarihinde resmiyete geçirildi. BM'ye yaptığı açıklamada, "dünya genelindeki mega kentlerden" yüzde 90'ı seviyesinde artış gösteren deniz durumuyla karşı karşıya gelecek. Meydana gelen sel, milyonlarca dolarlık yapıları yok ederek birçok kişiyi iklim mültecisini haline sokarak yaşam alanlarını terk etmeye mecbur bırakıyor.

Oceanix Busan'ın şehrinin inşasına hangi tarihte olacağı kesinleştirilmiş değil fakat işleyişin iki yıl devam edeceği düşünülüyor. 2025 yılından daha öncesinde tamamlanma olasılığının mümkün olmadığı belirtiliyor.

Yorumlar (0)