Dünyanın en büyük kaplumbağası bulundu!

Güney Amerika'nın kuzeyinde bir araba boyutunda kaplumbağa fosili bulundu.

DÜNYA 13.02.2020, 10:57
Dünyanın en büyük kaplumbağası bulundu!

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'nın Tatacoa Çölü ve Venezuela'nın Urumaco bölgesinde 7 ila 13 milyon yıl önce yaşadığı düşünülen ve araba boyutunda olan bir kaplumbağa fosili bulundu.

Bir sedan araba büyüklüğünde

"Stupendemys geographicus" adında olduğu açıklanan kaplumbağa türü 1970li yıllarda keşfedilmişti, ancak 4 metre uzunluğundaki hayvan hakkında birçok bilinmeyen vardı. Bir sedan araba boyunda ve ağırlığında olan kaplumbağanın Amazon ve Orinoco nehirleri oluşmadan önce Güney Amerika'nın kuzeyindeki sulak arazilerde yaşadığına inanılıyor.

"Mızrak" gibi iki boynuzu var

Erkeğinin kabuğunun iki yanında öne doğru uzanan iki boynuzu olan kaplumbağa cinsine ait fosilde boynuzlarda derin yaralar olduğu tespit edildi. Yaraları inceleyen uzmanlar, boynuzların diğer hayvanlarla mücadele edilirken "mızrak" gibi kullanıldığını düşünüyor. Araştırmacılar, buldukları fosiller arasında 3 metre uzunluğunda bir kabuk ve alt çene kemiği olduğunu söyledi.

Çene kemiği sayesinde dev kaplumbağanın beslenme tarzı hakkında yorum yapabilen uzmanlar, kaplumbağanın dev timsahlarla birlikte nehir ve göllerin diplerinde yaşadığını ve küçük hayvanlar, bitki örtüsü, meyve ve tohum yiyerek beslendiği kanısında.

Üzerinde timsah dişiyle bulundu

Dev kaplumbağanın boyutunun diğer büyük yırtıcılardan kendisini koruması için büyük önem arz ettiği düşünülüyor. Fosili bulan araştırmacılar, fosile bir dev timsahın dişinin gömülü olduğunu da belirtti.

Yorumlar (0)