Dünyadan ve Türkiye'den İsrail'e tepkiler

İsrail'in, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine dönük düzenlediği saldırıya dünyadan ve Türkiye'den tepkiler geldi.

DÜNYA 17.10.2023, 23:54
Dünyadan ve Türkiye'den İsrail'e tepkiler

İsrail'in, Gazze'de yer alan El-Ehli Baptist Hastanesine dönük düzenlediği saldırıya dünyadan ve ülkemizden tepkiler geldi.



Türkiye

TBMM'de İsrail'in Gazze'de hastaneyi hedef alan saldırılarına dair yayımlanan ortak bildiride, "İnsanlık suçu olan bu saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz." denildi. 

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına dair, "İsrail'in uluslararası hukuku yok sayarak sivilleri hedef alan saldırılarını kesinlikle kabul etmiyoruz ve en şiddetli şekilde kınıyoruz." dedi.

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına dair, "Lafı eğip bükmeye hiç lüzum yok. İsrail, insanlığa karşı bir suç işlemiştir. Bunun adı katliamdır, cinayettir. Lanetliyorum." diye konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, uluslararası hukuk kurallarını tüm dünyanın gözleri önünde delen İsrail'in açık ve net bir şekilde savaş suçu işlediğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına dair, "Yaşlı ve hastalara dönük şiddet durmalıdır. Gazze'nin bombalanması durdurulmalıdır. Dünya artık uyanmalı ve akan kana bir son vermelidir." ifadesini kullandı. 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Gazze'de düzenlediği hastane saldırısını dair, "Soykırım yapan ve savaş suçu işleyen İsrail'in bu saldırganlığı karşısında tüm dünya sesini yükseltmeli, BM (Birleşmiş Milletler) ve uluslararası kuruluşlar bu vahşete bir 'dur' demelidir." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İsrail'in Gazze'ye dönük saldırılarına dünyanın artık sessiz kalamayacağının altını çizerek, uluslararası toplumun bu saldırılara en sert tepkiyi göstermesi ve derhal harekete geçmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, İsrail’in Gazze'de yer alan bir hastaneyi vurarak çok sayıda masum insanın yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açmasının hiçbir haklılığının olamayacağını belirtti.

İYİ Parti lideri Meral Akşener, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına dair, "Bu bir terör stratejisidir. Başta BM olmak kaydıyla bütün dünya kamuoyunu bir an evvel en temel insan haklarına sahip çıkmaya ve Binyamin Netanyahu terörünü durdurmaya çağırıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, İsrail'in Gazze'deki bir hastaneye saldırısına dair, "Artık herkes insan hakları için bu katliamlara sesini çıkarmalıdır." dedi.

TBB'den (Türkiye Barolar Birliği), İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına dair, "Tüm dünyanın gözleri önünde işlenen bu suçu şiddetle kınıyor, uluslararası kuruluşları bu vahşeti durdurmaya ve insan haklarını dikkate alan adil bir sulhu inşa etmek için ivedilikle harekete geçmeye çağırıyoruz." açıklamasında bulunuldu.

TTB (Türk Tabipler Birliği), İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısını lanetleyerek, "Uluslararası belgeler ışığında Dünya Tabipler Birliği ve BM'yi göreve davet ediyoruz." açıklamasında bulundu. 

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "İsrail'in bütün dünyanın tepkisine karşın El-Ehli Baptist Hastanesini vurarak masum insanları katletmesi insanlığın bittiği noktadır." ifadesini kullandı.



Dünya

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebul Gayt, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yer alan El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırısını kınadı.

AB (Avrupa Birliği) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in Gazze'de hastane vurmasına ilişkin, "Çok fazla sayıda ölü var. Bu, oradaki insanlar için sahadaki dramatik durumu ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

Lübnan, İsrail'in Gazze'de yer alan El-Ehli Baptist Hastanesine saldırısını 'en kuvvetli şekilde' kınadı.

Katar, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini vurmasını kınayarak, saldırıyı 'vahşi bir katliam' olarak tanımladı.

BM Acil Yardım Koordinatörü ve İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Gazze'de bir okula ve El-Ehli Baptist Hastanesine yapılan saldırılara dair, "Çok sayıda insan öldürüldü. Gazze çok zor durumda. Hijyen, su ve sağlık sistemleri çöküyor. İnsanların onurları elinden alınıyor." ifadesine yer verdi.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik düzenlediği ve çok sayıda kişinin ölümüyle neticelenen saldırıyı en kuvvetli şekilde kınadı.

Mısır, Gazze'deki Baptist Hastanesine dönük hava saldırısını şiddetli bir şekilde kınadığı İsrail'i 'toplu cezalandırma politikalarına' bir an evvel son vermeye davet etti.

Ürdün, Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi saldırısının şiddetli bir şekilde kınandığını, Filistinliler için uluslararası koruma sağlanması ve savaşın ivedilikle sona ermesi talep edildi. Kral II. Abdullah, bahse konu saldırıyı, 'savaş suçu' ve 'iğrenç bir katliam' olarak niteleyerek kınadı.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, İsrail'in Gazze'de yer alan El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasının 'vahşi bir suç' olduğunu kaydetti.

MSF (Sınır Tanımayan Doktorlar), İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini vurmasını 'katliam' olarak adlandırdı ve bunun 'asla kabul edilemez' olduğunu vurguladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki hastane saldırıyı düzenleyenlerin hesap vermesi gerektiğini belirtti.

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, İsrail'in Gazze'deki hastaneye dönük yaptığı saldırıyı şiddetle lanetledi.

IKBY (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi), İsrail'in Gazze'de El-Ehli Baptist Hastanesine yönelik düzenlediği ve çok sayıda kişinin can vermesiyle neticelenen saldırıyı kınadı.

Suudi Arabistan, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini hedef almasını 'uluslararası hukukun açık ve ihlali' olduğunun altını çizdi.

Cezayir, İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesine dönük saldırısının 'kasıtlı' olduğunu kaydederek kınadı.

Anglikan Kilisesi Lideri Başpiskopos Welby tarafından yapılan açıklamada, "Bu, masum insanların feci ve şok edici bir kaybıdır. Hastane, Anglikan Kilisesi tarafından yönetiliyordu." dedi.

İran, İsrail'in Gazze’deki hastaneye dönük yüzlerce kişinin öldüğü İsrail saldırısını kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de bir hastaneye dönük saldırıya dair haberleri izlediklerini bildirdi.

Yorumlar (0)