Dünya Müslüman Alimler Birliği, Taliban ile ilgili çağrıda bulundu 

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Pençşir vilayetinin liderleri ve Taliban liderleri hakkında diyalog kurulması çağrısında bulundu. 

DÜNYA 02.09.2021, 10:27 02.09.2021, 17:41
Dünya Müslüman Alimler Birliği, Taliban ile ilgili çağrıda bulundu 

Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Ahmed Reysuni ve Genel Sekreteri Ali Karadaği imzasıyla bir açıklama yayınlandı. Açıklamada, Taliban güçlerinin kuşatma altına aldığı başkent Kabil’in 50 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunan ve “düşmeyen kale” olarak bilinen Pençşir vilayetinde yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. 

“Taliban’ın hoşgörüsü karşısında memnuniyet duyuyoruz” 

Açıklamada hem başkent Kabil’de hem de diğer Afgan vilayetlerinde ortaya konan barış ve güvenliğin, eskiden olduğu gibi şimdi de korunması gerektiği ve Dünya Müslüman Alimler Birliği’nin buna destek verdiği belirtildi. Pençşir vilayetindeki liderler ile Taliban arasında yaşanan gerginliğin giderilmesi için diyalog çağrısında bulunan Birlik, “Afgan kardeşler arasındaki iç çatışma, her durumda haramdır ve caiz değildir. Taliban’ın genel hoşgörü ve af konusunda ortaya koyduğu durumdan memnuniyet duyuyoruz. Afgan halkının gösterdiği uyum, medeni disiplin ve birlikte yaşamdan gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı. 



“Sorunu müzakere ile çözmek istiyoruz fakat sonuç alamıyoruz” 

Taliban’ın önde gelen yöneticilerinden Emirhan Muttaki de sosyal medyadan paylaştığı bir ses kaydında, Pençşir’de barışın sağlanması için görüşmeler yapıldığını fakat sonuçsuz kalındığını belirtmişti. Muttaki, Afganistan’daki “büyük değişime” Pençşir halkının da dahil olmasını istediklerini, sorunların müzakere yoluyla çözülmesini istediklerini fakat şimdiye kadar netice alamadıklarını bildirdi.  

Taliban ve Pençşir yerel güçleri arasında çatışmalar sürüyor 

Pençşir ve Taliban liderlerinin görüşmeye devam ettiğini bildiren taraflardan Pençşir yerel güçlerinin sözcüsü Fehim Deşti ise bir sosyal medya paylaşımında bulundu. Deşti, bölgeyi kuşatmaya alan Taliban ile Pençşir yerel güçleri arasında çatışmalar yaşandığını duyurdu. Çatışmalarda 7 Taliban üyesinin öldürüldüğünü ve bazılarının da yaralandığını aktaran Deşti, Pençşir güçlerinden 2 kişinin yaralandığını doğruladı. 

Taliban’ın hakim olamadığı tek vilayet konumunda olan Pençşir’deki yerel güçlere, el-Kaide militanları tarafından öldürülen Ahmed Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud liderlik ediyor. 

Yorumlar (0)