Dünya çöl olmasın! Her sene 12 milyon hektar arazi kaybediliyor

İTÜ Öğretim üyesi Prof. Dr. Şaylan, “Her sene 75 milyar tonluk verimli toprak, arazi bozulumunda dolayı yitiriliyor. Benzer bir şekilde kuraklık ve çölleşmeden dolayı her sene 12 milyon hektarlık arazi de kaybediliyor.” diyerek Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde önemli açıklamalarda bulundu.

DÜNYA 17.06.2021, 11:26 18.06.2021, 13:37
Dünya çöl olmasın! Her sene 12 milyon hektar arazi kaybediliyor

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan, her sene 75 milyar ton verimli toprağın arazi bozulumu sebebiyle kaybedildiğini söyleyerek, “Benzer bir şekilde, her sene yalnızca çölleşme ve kuraklıktan dolayı 12 milyon hektarlık arazi kaybediliyor.” şeklinde konuştu.

17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü

Birleşmiş Milletler kararıyla 1994 senesinden bugüne dek çölleşme tehdidin yol açmış olduğu sorunlar ve buna ilişkin yürütülmüş olan mücadele her sene 17 Haziran tarihinde Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü olarak kutlanıyor.

Bu günde açıklama yapan Şaylan, yağışın, kuraklığın dağılımı ve miktarına, bitkilerin su ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanamadığına, yerüstü ve yeraltı su seviyelerinin değişimine bağlı olduğunu ifade etti.

İnsan faaliyetleri arazi yapılarını bozuyor

Şaylan, kuraklığın ekonomik ve sosyal etkilerinin bulunduğunu fakat çölleşmenin özellikle iklim değişikliği ve insanların faaliyetlerinden kaynaklanan sebeplerle oluşan arazi bozulumu olduğunu söyleyen Şaylan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kuraklık ve çölleşme artış gösterdikçe, bunun hayvancılıkta, tarımsal üretimde çevre üzerinde yıkıcı etkileri bulunabiliyor. Her sen 75 milyar ton büyüklüğünde verimli topraklar arazi bozulumundan dolayı kaybediliyor.

“Her yıl 12 milyon hektarlık arazi kaybediliyor”

Benzer bir şekilde, her sene yalnızca kuraklık ve çölleşmeden dolayı 12 milyon hektarlık bir arazi kaybediliyor. Bu yaklaşık olarak 20 milyon tonluk tahıl üretilebilecek bir alanın kaybedilmesi anlamına geliyor. Kuraklık ve çölleşme günümüzde daha da çok dikkat gerektiren bir konu. Arazi bozulumu olduğunda ve toprak verim vermeyi bıraktığında doğal alanlar dönüşür ve bozulur. Böylece biyoçeşitlilik azalır ve sera gazı emisyonları artar. Toprağın verimliliği arttırılıp korunmalı ve geri kazanılmalı. Kuraklığın ve çölleşmenin etkilerini azaltmak üzerine çalışmalar gerçekleştirilmelidir. İklim değişikliğinin kuraklık üzerinde yapabileceği etkiler incelenip gerekli olan önlemler alınmalıdır.”

Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’nde odaklanılacak olan konunun bozulmuş arazileri sağlıklı arazilere dönüştürmek olduğunu söyleyen Şaylan, arazimi bozulumu bulunan yerlerin restore edilmesi ve verimli bir konuma getirilmesinin, ekonomik dayanıklılık, biyolojik çeşitlilik ve gıda güvenliğini arttıracağı bilgisini paylaştı.

“10 yıl içinde Çin büyüklüğünde alan restore edilecek”

Arazilerin daha verimli bir konuma getirilmesinin iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkilerinin azaltabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şaylan sözlerini şöyle bitirdi:

“Doğal ekosistemlerin ve verimli toprakların kaybını önlemek, tersine çevirmek ve yavaşlatmak, gezegenin ve insanların uzun zamanlı hayatta kalmasını garantilemek için acil bir ehemmiyet taşıyor. 100’ün üzerinde ülke gelecek 10 yıl içinde yaklaşık olarak Çin büyüklüğünde bir alanı restore etmeyi amaçlıyor. Bu büyüklükte bir arazide toprak eski haline getirilebilirse eğer hem gezegen hem de insanlar için büyük bir yararı bulunacaktır. Dünyada sulanmış olan alanların yaklaşık olarak yüzde 71’lik kısmı ve büyük şehirlerin yüzde 47’lik kısmı periyodik su kıtlığı çekiyor. Eğer bu eğilim sürerse, kıtlık ve buna bağlı olan su kalitesi sorunları ile suyu kullananlar arasında çatışma ve rekabete yol açacaktır.”

Yorumlar (0)