DSÖ ilk ölümü duyurdu: Yeni salgın paniği

DSÖ, Batı Afrika ülkesi Gine’de ilk Marburg hummasına bağlı can kaybının gerçekleştiğini açıkladı.

DÜNYA 10.08.2021, 01:26
DSÖ ilk ölümü duyurdu: Yeni salgın paniği

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından gerçekleştirilen açıklamada, Batı Afrika’da Marburg hummasına bağlı ilk can kaybının gerçekleştiği duyurdu. Ebolaya benzer ve bir hayli bulaşıcı olan hastalığa bağlı ilk ölümün kayıtlara geçtiği ülkenin Gine olduğunu aktaran DSÖ, 12 büyük Marburg humması salgınının 1967 yılından beri çoğunlukla Doğu ve Güney Afrika'da yaşandığına işaret etti.

DSÖ, Marburg humması sebebi ile yaşamını yitiren hastanın sağlık durumu kötüleşmeden evvel yerel bir klinikte tedavi gördüğünü açıkladı.

Bulaş, enfekte doku ve vücut sıvıları ile temas yoluyla gerçekleşiyor

DSÖ, Marburg hummasında vaka ve ölüm oranlarının, salgın yönetimi ve virüsün mutasyonlarına bağlı olarak geçmiş salgınlarda yüzde 24 ila yüzde 88 arasında değiştiğini kaydetti. DSÖ, bulaşmanın enfekte doku ve vücut sıvıları ile temas yoluyla gerçekleştiğini belirterek, semptomların baş ağrısı, kas ağrısı, kan kusma ve vücuttaki çeşitli deliklerde kanama olduğunu açıkladı.

Senegal de virüsü doğruladı

Gine’deki Marburg humması ile ilişkili ilk can kaybı bu senenin başlarında 12 kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının sona ermesinden yalnızca 2 ay sonra meydana geldi. Gineli analistlerin ardından Senegal'deki Pasteur Enstitüsü de bir hastaya konulan Marburg humması tanısını doğruladı.

"Geniş bir alana yayımla potansiyeli var"

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti, gerçekleştirdiği açıklamada, "Marburg hummasının çok geniş bir alana yayılma potansiyeli var ve bu onu durdurmamız gerektiği manasına geliyor." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)