DSÖ'den uyarı: "Beyaz tehlike" erken ölüme kadar götürüyor!

Dünya Sağlık Örgütü tarafından birçok hastalığı tetikleyen fazla düzeyde sodyum alımının azaltılmasının, hayat kurtarıcı etkisinin olduğu kaydedildi.

DÜNYA 09.03.2023, 17:03
DSÖ'den uyarı: "Beyaz tehlike" erken ölüme kadar götürüyor!

DSÖ tarafından ilk defa sodyum tüketiminin azaltılmasına dair küresel rapor yayımlandı. Raporda, dünyanın 2025 yılına dek sodyum alımının küresel olarak %30 oranında azaltılmasına dair hedefinden uzaklaştığına vurgu yapıldı.

Bir temel besin maddesi olan sodyumun fazla tüketildiği zaman felç, kalp hastalığı ve erken ölüm riskini artırdığına vurgu yapıldı.

Temel sodyum kaynağı sofra tuzu olurken sodyum glutamat gibi başka lezzetlendiriciler de bunların arasında yer alıyor.

Sodyum azaltma politikalarını DSÖ üyesi ülkelerin yüzde 75'i uygulamıyor

Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkelerin sadece %5'lik kısmının zorunlu ve kapsamlı sodyum azaltma politikalarıyla korunurken, üye olan ülkelerin %73'lük kısmı bu tür politikaları tamamıyla uygulayamıyor.

Uygun maliyetler ile uygulanabilecek sodyum kullanımının azaltılmasına dair politikalarla dünya genelinde 2030 tarihine dek yaklaşık olarak 7 milyon kişinin yaşamı kurtulabilir. Fakat bugün sadece Şili, Brezilya, Çekya, Litvanya, Malezya, Suudi Arabistan, Meksika, İspanya, Uruguay, sodyum kullanımını azaltmak amacıyla önerilmiş olan politikaları uyguluyor.

Küresel olarak Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyesinin iki katı

Raporda görüşleri paylaşılan Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Sağlıksız beslenme, küresel olarak önde gelen can kaybı ve hastalık nedenidir, aşırı şekilde sodyum tüketimi de sorunların ana kaynağından birisidir." dedi.

Ghebreyesus, hazırlanmış olan raporun birçok ülkenin zorunlu sodyum azaltma politikasını benimsemediğini ve insanların felç, kalp krizi ve diğer sağlık problemleriyle karşı karşıya bırakıldığını yansıttığını ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün bütün ülkelere sodyum kullanımını azaltması yönündeki çağrısını anımsatan Ghebreyesus, üreticilere ise gıdalarda bulunan sodyum içeriği için Dünya Sağlık Örgütü kriterlerini uygulamaları yönünde tavsiyede bulundu.

Küresel olarak ortalama tuz alımının günlük 10,8 gram olduğu tahmin edilirken, bu rakamın, Dünya Sağlık Örgütü'nün günlük 5 gramdan daha az tuz tavsiyesinin yaklaşık 2 katı olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar (0)