DSÖ açıkladı: Polonya’da onlarca kedi kuş gribi oldu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Polonya’daki 29 kedinin kuş gribi olduğunu ve H5N1 virüsüne yakalandığını, kedilerden 11'inin hayatını kaybederken 14'üne ise ötenazi uygulandığını duyurdu.

DÜNYA 17.07.2023, 17:37 18.07.2023, 12:04
DSÖ açıkladı: Polonya’da onlarca kedi kuş gribi oldu

DSÖ tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, 27 Haziran'da Polonya, DSÖ'ye yurt genelinde kedilerde olağandışı ölümlerin gerçekleştiğini bildirdi.

11 Temmuz tarihi itibari ile de 46 kedi ve 1 karakulaktan alınan numunelerin incelenmesi sonucu 29 kedide H5N1 virüsü testinin pozitif olduğu anlaşıldı.

Virüsün nedeni henüz tespit edilemedi

Ülkedeki kedilerden 11'i virüs nedeni ile yaşamını yitirirken, 14'üne ise ötenazi yapıldı. Kedilerin virüse yakalanmalarının sebebi ise henüz tespit edilemedi. Konuya ilişkin epidemik araştırmalar sürüyor.

Temaslılar karantinadan çıktı

Kuş gribi virüsüne yakalanan kedilerle temaslısı olan kişilerde henüz herhangi bir semptom ortaya çıkmadı. Temaslılar için karantina süresi sona erdi.

İnsanlar arasında buluşma riski düşük

Kedilerde etkisini gösteren kuş gribinin insanlar arasından bulaşma riski oldukça düşük. Kedi sahipleri ile virüslü kedilere yaklaşan veteriner gibi kişilerdeyse risk düşük ve orta olarak neticelendirildi.

Kedilerin daha önce de kuş gribi enfeksiyonuna maruz kaldıklarını rapor eden Polonya, yurt genelindeki geniş bir coğrafi alanda sayıca oldukça fazla kedinin H5N1 virüsüne yakalandığını bildiren ilk ülke oldu.

DSÖ takipte

DSÖ, Polonya'da meydana gelen bu durumu takip etmeye devam ederken, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bölgesel kuruluşlar, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü ile Polonya'daki diğer ortak kuruluşlarla yakın temas içinde çalışmaya devam ediyor.

Yorumlar (0)