İkinci el araç fiyatlarında kısıtlama başladı: Karara uymayan galericilere ceza yağdı

15 Temmuz itibariyle uygulamaya konulan ikinci el araçların satış fiyatının sıfır liste fiyatından yüksek olmaması kararına bazı galeriler uymadı. İkinci el bir araca 2 milyon 90 bin TL fiyat belirleyen galericilerin sattığı araç, Türkiye distribütörü firmanın internet sitesinde 1 milyon 562 bin TL olarak görüldü.

EKONOMİ 17.07.2023, 17:45 18.07.2023, 09:21 Şeyda Gül
İkinci el araç fiyatlarında kısıtlama başladı: Karara uymayan galericilere ceza yağdı

İkinci el araç satış fiyatları ile aynı aracın sıfır fiyatı arasında ciddi derece fark olmasının ardından kısıtlamaya gidilmiş ve uygulama 15 Temmuz 2023 itibarıyla devreye girmişti. Ticaret Bakanlığı ise 6 Temmuz 2023 tarihinde yapılan açıklamayla, ikinci el araç ilanlarına yönelik denetimlerin artırılacağını ve kısıtlamaya uymayanlara 300 bin TL'ye varan cezalar uygulanacağı duyurmuştu. Uygulamanın devre girmesinin üzerinden az bir süre geçe kuralları ihlal eden galeri sahiplerinin olduğu görüldü.

Fiyatlarda değişim olmamış

Uygulamanın başladığı 15 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bazı ikinci el araç satışı yapan firmaların kısıtlamaya uymadığı görüldü. Kağıthane'de bulunan bir oto galeride 2 milyon 90 bin TL'ye satılan bir aracın, Türkiye distribütörü firmanın aynı özelliklerdeki aracın internet sitesinde önerilen satış fiyatı 1 milyon 562 bin 675 TL olduğu görüldü.

Araç sahibi ise aracın fiyatı hakkında 'hiçbir şey düşmez' derken, ikinci el araç satın almak için oto galerilerin yoğunlukla bulunduğu Bağcılar'daki ticaret merkezine gelenler, fiyatlarda değişim olmadığını söyledi.

Kesinlikle fiyat düşüren olmadı tam tersine arttı

Hiçbir şekilde uygulanmaya başlamadı aksine fiyatların daha çok çıkmaya başladığını söyleyen Oto galerici Osman Özer, karar uygulandığı taktirde oto galericiler için de millet için de daha iyi olacağını söyledi. Kesinlikle fiyatlar düşüren olmadığını ve tam tersine arttığını ifade eden Özer, “Uygulansa bile bazı esnafların kendi aralarında bir şeyler yapıyor, bir şekilde çevirmeye çalışıyor. Sıfır araca 6 bin kilometre kısıtlaması geldiğinde araçla dışına çıkıp, gelip aracı satıyorlardı. Hiçbir etki etmedi, bu da etki etmez bence” şeklinde konuştu.

Ya galericilerin haberi yok ya bizim haberimiz yok

Araç satın almak için oto galerileri gezen Ufuk Çelebi ise, şu an bu uygulamaya uyan galericiyle karşılaşmadığını söyledi. “Dün Beylikdüzü'nü, bugün Bağcılar'ı gezdim. Sıfır fiyatına bakıyorum 620 bin TL, oto galerilerde 655 bin TL yazmışlar çok abes bir durum” diyen Çelebi, yeniden bu konunun üzerine gidilmesi gerektiğini savundu. “Uygulama başlamış olabilir ama ya galericilerin haberi yok ya bizim haberimiz yok” ifadelerini kullanan Çelebi, kendilerinin yaptığı şikayetler neticesinde değil devletin mekanizması sayesinde denetimlerin olması gerektiğini vurguladı. Çelebi, “Yeni bir araç bakıyorum, galerileri de gezdik, bayide sıfır 700 bin TL'lik arabalar buralarda 750 bin TL. Bayide de araba yok, sıra var, 3-4 ay beklemeniz lazım diyorlar” ifadelerini kullandı.

'Bu iş değişmez' diye söylüyorlar

Araç satın almak istediğini belirten Aslan Karapınar, “Biz de yeni bakmaya başladık ama o fiyatları göremedik henüz. Fiyatlarda bir değişim gözlenmiyor” dedi.

Birkaç gündür ciddi ciddi baktıklarını ancak hala ikinci el araçların sıfırın üstünde gibi göründüğünü belirten Karapınar, “Satıcılar çok inanmıyorlar bu işe, diyorlar ki 'Sıfırlar da yükselecek.' o yüzden ikinci ellere de çok sıcak bakmıyorlar, bu iş değişmez diye söylüyorlar bize” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)