Donald Trump, Türkiye'ye yaptırımları da içeren tasarıyı veto etti!

ABD Başkanı Donald Trump, ülkemize yönelik yaptırımları da kapsayan Savunma Bakanlığı bütçesini veto etti.

DÜNYA 23.12.2020, 23:31 24.12.2020, 02:06
Donald Trump, Türkiye'ye yaptırımları da içeren tasarıyı veto etti!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz haftalarda veto edeceğini duyurduğu, savunma için 740 milyar dolar tutarında bütçe ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'nı (NDAA) veto etti.

Başkan Trump, Kongre'ye ilettiği notta, Temsilciler Meclisi ve Senato'da kabul gördükten sonra onayına sunulan NDAA'yı veto ettiğini açıkladı.

"Rusya ve Çin'e hediyedir"

Başkan Trump, "Maalesef bu tasarı, ciddi ulusal güvenlik hususlarını kapsamaktan acizdir ve benim, ABD'ye öncelik verdiğim dış politika ve ulusal güvenlik eylemlerim ile çelişmektedir. Söz konusu yasa tasarısı, Rusya ve Çin'e bir hediyedir." değerlendirmesinde bulundu.

Senato ve Temsilciler Meclisi'nde ve 3'te 2'den fazla oyla geçen söz konusu tasarı, yeniden Kongre'ye geri dönecek ve aynı çoğunluğu elde ederse, Başkan Trump'ın vetosu geçersiz olacak.

Türkiye'nin aldığı F-35'leri ABD ordusu kullanacak

Bahsedilen tasarıda, ülkemizin aldığı 6 adet F-35 uçağının da Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri tarafından kullanılması için gerekli yetkilendirme gerçekleştiriliyor.

Türkiye'ye yaptırımlar da tasarıda

Söz konusu bütçe tasarısında, ülkemize yaptırım uygulanmasını öngören bir kısım da yer aldı.

Ülkemizin S-400 hava savunma sistemlerini teslim almasının CAATSA (ABD karşıtlarına yaptırım) bünyesinde, Rusya ile ciddi bir işlem olarak kabul gördüğü ve NDAA’nın yasalaşmasının akabindeki 30 gün içerisinde Türkiye’de S-400 hava savunma sistemi alımına karşı CAATSA yaptırımlarının uygulanması istendi.

Bahsi geçen tasarıda, Trump'ın CAATSA kapsamında açıklanan 12 maddeden en az 5'ini uygulamaya koyması, yaptırımların ithal edilen ürünleri kapsamaması talep edildi.

Bu ürünler de 'doğal ya da insan eliyle üretilmiş maddeler, imal edilmiş erzak ve bunlarla ilgili denetim malzemeleri' olarak sıralandı.

Yaptırımların iptal edilmesinin koşulları ise şu şekilde:

"Başkan, yaptırımları uygulamaya koyduktan sonraki 1 yıl içerisinde Kongre'nin gerekli kurullarına, Türkiye’nin veya yaptırım uygulandığı şahısların artık S-400 hava savunma sistemlerini veya bunların yerine alınacak herhangi bir Rus savunma sistemini bulundurmadığını, Türkiye topraklarında Rus hükümeti veya firmaları adına herhangi bir Rusya vatandaşının S-400 hava savunma sistemlerini çalıştırmadığını kanıtlandıktan sonra Türkiye’den, Türk hükümetinin veya Türk hükümetinin adına başka bir tarafın S-400 hava savunma sistemi ya da onun yerini alabilecek bir savunma sistemini yeniden edinmek için CAATSA’nın 231. bölümünün kapsamına girecek herhangi bir çalışma içine girmeyeceğine dair söz aldıktan sonra yaptırımları iptal edebilir."

Söz konusu tasarının 159. bölümünde ise yasalaşmasının akabindeki 15 gün içerisinde Türk firmalarının yerine F-35 için bileşen üretecek ortakların belirlenmesi ve gereken işlemlerin başlatılması talep edildi.

Yorumlar (0)