Demir Kubbe çöküyor mu? Filistin, İsrail’in hava savunma sistemini aşmayı nasıl başardı?

İsrail'in Demir Kubbe ismini verdiği hava savunma sistemi, bugüne kadar Gazze'den gelen roketlerin savuşturulması açısından oldukça önemli bir rol oynuyordu. Son çatışmalarda ise roketlerden bazılarının söz konusu hava savunma sistemini aştığı görüldü.

DÜNYA 09.10.2023, 13:47 09.10.2023, 14:12
Demir Kubbe çöküyor mu? Filistin, İsrail’in hava savunma sistemini aşmayı nasıl başardı?

Analistler ve askeri uzamanlar Gazze'den İsrail'e yönelik roket ve roket füzeleriyle saldırı düzenleyen Filistinli grupların, taktik değiştirdiğini böylece de Demir Kubbe'yi aşmayı başardıklarına dikkat çekti.

Roketlerden bazılarının Demir Kubbe tarafından imha edilememesi ve can kayıplarına neden olması, atılan bu roketlerin Tel Aviv gibi daha önceleri Filistinli grupların ulaşamadığı menzillere kadar gitmiş olması İsrail'de derin kaygı yaratan bir başka unsur oldu. Peki, İsrail'in hava savunma sistemi Demir Kubbe nasıl çalışıyor? Demir Kubbe çöküyor mu? Gazze'den atılan roketler Demir Kubbeyi nasıl aşıyor?

Demir Kubbe nedir?

Demir Kubbe, İsrail devleti tarafından geliştirilen ve yaklaşık 10 yıldır kullanılan hava savunma sisteminin adıdır.

Demir Kubbe, hava savunma sistemi İsrail devletine ait Hava ve Uzay Sanayileri kurumu ile İsrailli savunma şirketi Rafael tarafından ortak geliştirildi. Sistemin üretimi ise İsrail'in kuzeyindeki bir tesiste yapılıyor.

İsrail basınında çıkan haberlerde, sistemin giderlerinin ilk etapta sadece ülkenin kendi kaynaklarından karşılanması planlanıyordu fakat seri üretime geçilmesiyle birlikte ABD'de tarafından verilen finansal destek karşılığında sistem bileşenlerinin yarısı ABD'de üretilmeye başladı.

ABD, sistemi satın almak istiyor!

ABD'nin İsrail'in söz konusu savunma sistemleri programına senelik 500 milyon dolar kadar destek vereceği tahmin ediliyor. Bu miktarın 73 milyon dolarlık kısmı ise Demir Kubbe programına ayrılmış durumda. Ayrıca ABD ordusu bahsi geçen bu sistemini satın almak için çeşitli görüşmeler yürütüyor.

İsrail hükümeti, Demir Kubbe sistemini ilk kez 2011 yılında kullanmaya başladı. Sistemin bu aşaması, İsrail'in farklı menzillerdeki füze saldırılarına yönelik geliştirdiği üç hava savunma sisteminden birincisini oluşturuyor.

Demir Kubbe, füze, havan toplu ve roket gibi kısa menzilli saldırılara karşı kullanılıyor.

Rafael’in internet sitesinde paylaşılan bilgide Demir Kubbe, "etkinliğini muharebe ortamında kanıtlanmış dünyanın tek çok amaçlı sistemi" şeklinde tanımlıyor.

İsrail'in uçak, uzun menzilli füzeler ve insansız hava araçları gibi orta ve uzun menzilli diğer hava savunma sistemlerinin tehditlerine yönelik geliştirdiği Davut'un Sapanı ise atmosferin en üst katmanlarına kadar ulaşabiliyor ve Ok 2 ile atmosfer dışına çıkabilen Ok 3 olarak sıralanıyor.,

Demir Kubbe nasıl çalışıyor?

Demir Kubbe, hem gündüz hem gece hem de her türlü hava şartları altında çalışabilecek bir şekilde tasarlandı.

Demir Kubbe sisteminin tasarımında tehdit algılayan bir radar sistemi de yer alıyor. Bu radarlar, gelen roketin hangi boyutta bir tehdit oluşturduğunu tespit edebiliyor.

Atılan roketin ülkedeki yerleşim yerlerini ya da önemli altyapı tesislerini tehdit etmesi halinde roketleri imha etmek üzere bir füze gönderiliyor.

Bu füzeler, sabit noktalardan ya da mobil ünitelerden ateşlenebiliyor ve bunlar aracılığı ile gelen roket de havada imha edilebiliyor.

Rafael, sistemin başarı oranının yüzde 90 olduğunu söylüyor.

İsrael Hayom gazetesinde Mart ayının sonuna doğru yayımlanan bir makalede, Demir Kubbe'nin donanımı konusunda bugüne dek hiçbir değişiklik yapılmadığı fakat yazılımda iyileştirme çalışmaları geliştirildiği belirtildi.

Demir Kubbe, İsrail devleti için ne kadar önemli?

Demir Kubbe, özellikle Gazze'den İslami Cihad ile Hamas tarafından İsrail'e atılan roketlerin can ve mal kaybına yol açmasını engellemek için oldukça önemli bir rol oynuyor.

Zaman zaman çatışmaların daha da şiddetlendiği bu bölgede, özellikle İsrail'in güneyinde normal yaşam koşullarının devam etmesi ve güvenliğin sağlanması için kritik önem taşıdığı ifade ediliyor.

Demir Kubbe başarılı bir savunma sistemi mi?

Söz konusu sistemi savunanlar, Demir Kubbe sayesinde İsrail devletinin kendisine yönelik tehdit unsurlarını azalttığını ve özellikle 2010'lu yıllarda gerilimin daha da yükseldiği dönemlerde bu sayede kara harekatına gerek kalmadığını vurguluyor.

Demir Kubbe’ye gereksiz fazla güvenildiğini düşünenler var!

Fakat İsrail güçlerinin Gazze'den gelen tehdit unsurları karşısında bu sisteme fazla güvendiği ayrıca diğer güvenlik artırıcı tedbirlere yeterince kaynak ayırmadığı görüşünde olanlar da var.

Bunların başında ise roket saldırısı olaylarında erken uyarı sisteminin yeteri kadar etkin çalışmaması ve ülkede yeterli sayıda sığınak bulunmaması konusu geliyor.

"Yalnızca Demir Kubbe ile şansımıza güveniyoruz!"

İsrail'in güneyinde yer alan Aşkelon'da yaşayan Guy Mann, İsrail Ordu Radyosu'na verdiği demeçte, "Evimiz koruma altında değil. Özellikle yoğun roket atışlarının gerçekleştiği sırada sokağa çıkıp sığınaklara gitmeye çalışmak asla akıl işi değil. Yalnızca Demir Kubbe ile şansımıza güveniyoruz" şeklinde konuştu.

Filistin ile son gerilimde Demir Kubbe ne kadar etkili oldu?

İsrail ve Filistin arasında Kudüs'te başlayan gerilim son günlerde Gazze'ye de sıçradı. Gazze'den İsrail topraklarına yönelik gerçekleştirilen roket saldırılarının ardından İsrail güçleri de Filistin’e karşı hava operasyonları düzenlemeye başladı.

Fakat son yıllardan farklı olarak Gazze'den İsrail’e atılan roketler can ve mal kayıplarına neden oldu. Öyle ki roketlerin altyapı tesislerine kadar zarar vermesi Demir Kubbe'nin etkinliğine ilişkin soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Demir Kubbe çöküyor mu?

Bazı analistler, söz konusu bu durumu "çok önemli bir dönüm noktası" olarak değerlendiriyor.

BBC Orta Doğu Muhabiri Yollanda Knell, "Son yıllarda ilk defa Gazze'den atılan roketler İsrail topraklarında can ve mal kayıplarına neden oluyor. Demir Kubbe, atılan roketlerin büyük bir kısmını imha etmekte başarılı olsa bile bazıları hedefi vurmayı ve kayıplara yol açmayı başardı" şeklinde ifadeler kullandı.

Hamas'ın ucuz roketleri nasıl durdurulamadı?

Hamas güçlerinin çoğu "ev yapımı" olan birkaç yüz dolar değerindeki roketlerine karşı, İsrail’deki Demir Kubbe savunma sisteminde kullanılan füzelerin 20 bin ile 100 bin dolara mal olduğu biliniyor.

Hamas tarafından atılan ucuz roketlerin gelişmiş hava savunma sistemini yorduğu ve böylece de peşinden gelen roketlerin füze kalkanını aşabildiği belirtiliyor.

Yorumlar (0)