"Dedem Türk, ama Türk yanım zayıf"

İngiltere'nin yeni başbakanı olan ve 'Osmanlı torunu' olarak bilinen Boris Johnson'ın, yıllar önce verdiği bir röportajında, "Benim Türk yanım zayıf." dediği ortaya çıktı.

DÜNYA 25.07.2019, 11:05 25.07.2019, 11:06
"Dedem Türk, ama Türk yanım zayıf"

İngiltere'nin yeni başbakanı Boris Johnson'ın, 2005 yılında BBC Özbekçe'den Ibrat Jumaboyev'e verdiği telefon röportajında Türk kökenine ilişkin bir soruya, "Babamın dedesi Türk'tü ama benim Türk yanım zayıf." karşılığını verdiği ortaya çıktı. 

55 yaşındaki Johnson, öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu olarak tanınıyor.

Damat Ferit Paşa hükümetlerinde Maarif (Eğitim) ve Dahiliye Nazırlığı (İçişleri Bakanlığı) görevlerinde bulunan Ali Kemal'ın babası Hacı Ahmet Rıza Efendi, 1813 yılında Çankırı'nın Kalfat köyünde dünyaya gelmişti. 

Johnson'ın, verdiği röportaj sırasında, Türkiye'nin üyeliğine sempatiyle baktığı ancak dedesi Türk olmasına rağmen, kendisinin Türk yanının zayıf olduğunu söylediği ortaya çıktı. Fakat, Johnson'ın yine de "Türkiye'yi seviyorum." dediği öğrenildi.

Kadınlara 'banka soyguncuları' benzetmesi

Boris Johnson, Brexit referandumundan bir hafta önce, Michael Gove ile dönemin Başbakanı David Cameron'a yazdığı bir mektupta, İngiltere'yi Türkiye'den gelecek kitlesel bir göçten korumanın tek yolunun, Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmak olduğunu iddia etmişti. Daha sonra Johnson, bu tür açıklamalar yaptığını inkâr etmişti.

Johnson, Telegraph için kaleme aldığı bir köşe yazısında burka giyen kadınlara 'banka soyguncuları' ve 'posta kutuları' benzetmesi yapmıştı. Gelen eleştirilerin ardından İslam karşıtı olmadığını göstermek için büyük dedesinin Türk ve Müslüman olduğunu anımsatarak, “Eğer kendisi bugün benim bu ülkenin başbakanı olacağımı görseydi bundan çok gurur duyardı." demişti.

Yorumlar (0)