Cumbre Yanardağı'nın lavları La Palma Adası'ndaki riskleri artırıyor

19 Eylül’den beri İspanya'nın güneybatısında bulunan Kanarya Adalarındaki La Palma Adası'nda, aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan lavlar bölgeye yönelik riskleri artırdı. 

DÜNYA 11.10.2021, 13:40
Cumbre Yanardağı'nın lavları La Palma Adası'ndaki riskleri artırıyor

Cumbre Vieja Yanardağı'nın kuzey ağızlarından birinde yaşanan kırılma lav akışını hızlandırarak, denize doğru ikinci lav yolu ortaya çıkmasına sebep oldu. 

Lav akışı hızlanıyor

Kanarya Adaları Volkanoloj Enstitüsü’nden yapılan açıklamada, net hesaplama yapılmamasına rağmen bu zamana kadar yanardağın, 39,6 - 60 milyon metreküp arasında lav püskürttüğü duyuruldu.

28 Eylül'den beri lavlar, denize doğru akmaya başladığı için bölgedr kontrolün sağlanması kolay olsa da şu anki durumda 1,5 kilometre genişliğe sahip 525 hektarlık alan lavlarla örtüldü. 726 binanın, lavlar sebebiyle yok olduğu açıklandı. 


Atlas Okyanusu üstünde yer alan La Palma Adası'nda yanardağdan ortaya çıkan lavlar, denizde 500 metreden fazla bir şekilde ilerleyerek, meydana getirdiği platformla 34 hektarlık alanı adeta doldurdu.

Kanarya Adaları özerk yönetiminde bulunan Volkanik Riskler için Acil Mücadele ve Sivil Koruma Özel Planlama bölümünün teknik müdürlüğünü yapan Miguel A. Morcuende, tutulan kadastro kayıtlarına göre, lavlar sevebiyle 726 bina yok oldu.

Morcuende, ayrıca lavlar sebebiyle bölgede bulunan 70'i muz bahçesi, 8'i avokado bahçesi, 33'ü üzüm bağları ve geri kalanı fatklı ürünler olmak üzere 132 hektarlık tarım alanının etkilendiğini duyurdu.

6 bini aşkın kişi tahliye edildi

Avrupa Uzay Ajansı'nın yer gözlem sistemi Copernicus'un kaydettiği verilerde,  1186 binanın lavlar yüzündrn yıkıldığı, 95'inin ise tehlikede olduğu ifade edilmişti.

Yanardağ etrafında 6 bini aşkın kişi tahliye edilirken, Kanarya Adaları özerk yönetimi ile merkezi hükümetin destekleri sürüyor. 

Önemli uyarı!

Öte yandan uzmanlar, lav akışlarında ikinci yolun da denize varmasıyla birlikte adadaki hava kirliliği tehlikesinin artacağı uyarısını yaptı. 

En son 50 sene önce La Palma'da görülen yanardağ patlamasının, o dönem içinde bölgeye verdiği hasarın şimdiden üzerine çıkıldığı aktarıldı. Ortalama olarak günlük 20 depremin yaşandığı adada, Cumbre Vieja Yanardağı'nın biraz daha aktif olacağı öngörülüyor.

Bölgenin en kritik ekonomik geliri olan turizm, neredeyse durma noktasına gelirken, yerel yetkililer, yanardağın 400 milyon euro gibi bir zarara sebep olacağını öngörmüştü.

Yorumlar (0)