Antep fıstığı için tehlike zilleri çalıyor

Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası’nda şube başkanlığı görevini yürütmekte olan Abdülkadir Deniz, antepfıstığını bekleyen tehlikeye dikkat çekti. Deniz, kuraklık sebebiyle verim veren ağaçlardaki karagöz olayının oluşmadığını bundan dolayı da seneye antep fıstığı için ‘yok yılı’ olabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

TARIM 11.10.2021, 13:51 11.10.2021, 16:28
Antep fıstığı için tehlike zilleri çalıyor

Gaziantep Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, önümüzdeki antepfıstığını bekleyen önemli bir tehlikeden bahsetti. Deniz, fıstıkta ‘periyodisite’ denilen bir olaydan bahsetti ve bunun fıstıkta bir yıl çok bir yıl az ürün vermesi anlamına geldiğini anlatarak düşüncelerini paylaştı. “Fıstık normal olarak bir yıl normal verimini gerçekleştirir, diğer yıl da hiç verim vermeyecek şekilde olur. Ancak bakımı, beslemesi ve sulaması doğru bir şekilde yapıldığında hiçten az verime geçmek mümkün olabiliyor. Bunun için de bu üründe besleme ve sulama çok ön plana çıkıyor."

 “Hasat dönemi bitti, kaygılıyız”

Fıstıktan geçen sene toplamda 300 bin ton ürün elde ettiklerini, bu yıl ise yaşanan yok yılına rağmen 100 bin ton ürün aldıklarını belirten Deniz, fıstığın gelecek sene de yok yılını yaşayabileceğine dair imareler olduğunu açıkladı. “Bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı verim veren ağaçlarımız karagöz olayını gerçekleştirmedi. Bunun için gelecek sene için tehlike çanları çalıyor. Bunun en önemli nedeni kuraklık olsa da bilinçsiz sulamadan kaynaklı kök çürüklüğü hastalıkları da olabiliyor. Damlama sistemi ile sulama tarzını benimseyen çiftçiler daha az zarar görecek gibi görünüyor. Fazla su da antepfıstığına zararlı. Ancak antepfıstığında bakımını ve sulamasını yapsalar da kuraklık nedeniyle gübresi toprakta erimeyen ve bakımsız kalan bahçelerde de zarar oluştu. Antep fıstığında biri kuşgözü dediğimiz erken dönem, bir de kırmızı fıstık adını verdiğimiz hasat dönemi var. Bu 2 hasat dönemi de şu an sona ermiş durumda. Bu nedenle kaygı duyuyoruz” açıklamasını yaptı.

Antep fıstığında ‘karagöz oluşması’ ne demektir?

Antep fıstığı ağacında meyve gözü olarak da adlandırılan karagözler son yıl oluşan sürgün üzerinde oluşur. Son yıl sürgününün iyi gelişmesi daha fazla karagöz oluşumuna meydan verir. Bu nedenle her yıl budama mevsiminde bilinçli ve hafif budamalarla yardımcı dalların meyve sürgünü vermesi sağlanmalıdır. Aksi halde meyve sürgünleri her geçen yıl küçülerek tacı oluşturan ana dal giderek yaşlanır, bir süre sonra sürgün verme özelliğini kaybeder, sonuçta ağaç başına ürün verimi düşer. Antep fıstığı ağaçlarında görülmek istenilen tepe tacı manzarası, meyve salkımları, yaprak ve yıllık kaliteli büyüyen meyve sürgünlerinin bir arada olmasıdır.

Yorumlar (2)
Urfalı sıtıkaleli fuat 3 yıl önce
Urfa fıstıgındaki en büyük sorun kuraklık,sonra ise kalitesiz gübre ve işe yaramayan ilaçlar yetersiz ekipman,ziraat mühendislerinin yok oluşu.desteklemesinin olmayışı sulama ekipmanları pahalı ve elektrik fahiş fiyat.çiftçiyi zora sokuyor.senede 3 defa bilinçli sulama yapılırsa çok faydalı olur.ihtiyaca göre araziye göre sulanmalı.kırmızı toprak su depoluyor boz toprak çok su istiyor.senede 2 3 defa zenk ve pisila ilacı atılmalı.pisila ilaçları pahalı ve işe yaramıyor.buda gözleri döküyor.gelişmesini engelliyor..
Nazım kılıç 3 yıl önce
Yazdım 35 yıldır üretiyorum sayın başkanım mutlaka ulaşın antepfıstığı na tavan yaptıralım heryıl alalım mutlaka ulaşın numaram 0,533,647,74,35 35 yıldır üretiyorum 650 kg Rama geçmezken üçyıldır iki dekardan 1250 kg antepfıstığı alıyorum Burdur küçükalan köyünde üretiyorum saygılar Not mutlaka ulaşmanıza rica ediyorum