Çinlilerin siber suçlarına bir yenisi eklendi

Çinliler siber suç işlemeye devam ediyor. Moğolistan'da, siber suç soruşturması kapsamında 800 Çinli tutuklandı.

DÜNYA 31.10.2019, 17:35 07.11.2019, 17:16
Çinlilerin siber suçlarına bir yenisi eklendi

Yetkililer, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Moğolistan'daki polisin kara para aklama operasyonunda yaklaşık 800 Çinlinin tutuklandığını belirtti. Emniyet yetkilileri, şüphelilerin "kara para aklama ile bağlantılı" bir çevrimiçi kumar operasyonunda yer aldıklarına inanıyor. Operasyon, Moğolistan'ın başkenti Ulan Batur'da dört bölgeyi hedef aldı. Binden fazla bilgisayarla birlikte 10 binden fazla telefon SIM kartına el kondu.

Çin Büyükelçiliği, Moğol makamlarına daha geniş bir "güvenlik işbirliği" kapsamında yardım etmeyi teklif etti. Yetkililer, şüphelilerin çevrimiçi kumarla ilgili büyük olasılıkla ortaya çıkan bir siber suç halkasının parçası olduğunu söylediler.

Moğol Genel İstihbarat İdaresi Başkanı Gerel Doripalam, "Konuyu araştırıyoruz ve şüphelilerin şu an itibariyle kara para aklama ile bağlantılı olduklarından şüpheleniyoruz." dedi. 

"Birlikte çalışalım"

Ulan Batur'daki Çin Büyükelçiliği, "Çin ve Moğolistan, açık kolluk ve güvenlik işbirliğine sahip olacak ve iki taraf bu konuda birlikte çalışacaklar." ifadesini kullanarak, Moğol makamlarıyla işbirliği yapılacağını açıkladı. 800 Çin vatandaşından dördünün bir Moğol vatandaşıyla birlikte daha üst düzey suçlara bulaştığı ve bu sebeple daha derinlemesine soruşturulacaklarının altı çizildi. Şüphelilerin tümü Ağustos ayında 30 günlük turist vizesiyle Moğolistan'a girmişti. Emniyet makamlarınca verilen bilgilere göre, suçlular Çin'e sürülecekler. Geçtiğimiz ay, Filipinler'de çevrimiçi kumar ve siber suç operasyonları kapsamında 324'ü pasaportsuz 600'den fazla Çin vatandaşı tutuklanmıştı.

480 bin yabancı turist

Moğolistan, bu yıl ilk üç çeyreğinde yaklaşık yüzde 10,7 artışla 480.000 yabancı turistin girdiğini ve Çin vatandaşlarının toplamın yaklaşık üçte birini oluşturduğunu açıkladı. Kuzey Asya ülkesi ekonomisini çeşitlendirmeye ve hammaddeye bağımlılığını azaltmaya çalışıyor, ancak geleneksel olarak ekonomisini dev güney komşusu Çin'e açmaya karşı temkinli davranıyor.

Çin ve siber suçlar

Çin'in siber suçlar kapsamında adının sıkça duyulmasına alışılmış gibi gözüküyor. Geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) iki Çin vatandaşını siber casusluk faaliyetlerine karışmakla suçlamasına tepki göstererek, böyle suçlamalara kararlılıkla karşı çıktıklarını bildirmiş, Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Washington'dan Pekin'e yönelik bir başka “yersiz suçlamada” bulunulduğu ifade edilmişti. Çin olayı ileri boyuta taşıyarak, bu suçlamaların uluslararası ilişkilerin temel normlarını ciddi şekilde ihlal ettiğini ve iki ülke arasındaki iş birliğine öngörülemez hasarlar verdiğini belirtmişti.

Foreign Policy dergisine göre siber suç işleyen Çinli "hacker ordusunun" sayısı 50 bin ila 100 bin arasında değişiyor. En bilindik üç Çinli organizasyon ise "Özel Ağ Savaş Kuvvetleri", "Yetkili Askerî Olmayan Güçler" ve "Sivil Kuvvetler" olarak göze çarpıyor. Çin ve siber suçlar kapsamında birkaç örnek:

  1. Mayıs 2013’te ABC News televizyonu, Çin’in Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı’nın karargahına dair planları çaldığını iddia etti.
  2. Kanada hükümetindeki yetkililer, Çin hükûmetinin reddetmesine rağmen, 2011 yılının başlarında Çinli hackerların federal hükûmet içindeki bazı bölümleri riske attığını iddia etti.
  3. 2014 yılında Kanadalı bir istihbarat görevlisi, Çinli bilgisayar korsanlarının Ulusal Araştırma Konseyi'ndeki bilgisayar sistemlerini tehlikeye attığını iddia etti.
  4. Hindistan hükûmetindeki yetkililer, Hindistan Ulusal Güvenlik Konseyi'ne yapılan saldırı gibi Hindistan hükümet ağlarına yapılan saldırıların Çin'den geldiğine inanıyor. Hindistan hükûmetine göre, Çinli saldırganlar botnetlerin işletilmesinde uzmanlar ve bu saldırılarda kullanıyorlar.

Habernediyor.com / Turgut Başer 

Yorumlar (0)