“Çin karakolları 53 ülkeye yayıldı” iddiası: Evlerine dönmeye zorlanıyorlar

Çin tarafından 53 ülkede toplam 102 "polis merkezi" açıldığı iddia edildi. Polis merkezlerinin yurt dışında hayatını sürdüren Çinlilere zor kullandığı ve evlerine geri döndürmeye çalıştığı öne sürülüyor.

DÜNYA 06.12.2022, 11:04
“Çin karakolları 53 ülkeye yayıldı” iddiası: Evlerine dönmeye zorlanıyorlar

İspanya merkezli sivil toplum örgütü tarafından paylaşılan "Devriye ve İkna" isimli araştırmada, uluslararası hukuka aykırı şekilde dünya genelinde birden çok "Çin polis hizmet merkezi"nin faaliyet sağladığı iddia edildi. Rapor içerisinde, eylül ayı içerisinde iletilen 54 Çin polis merkezinin yanı sıra 48 karakolun daha aktif hale geldiği, bu şekilde sayının 53 ülkede 102'ye ulaştığı ifade edildi.

“Kanada’da 5 karakol var”

Sivil toplum örgütüne göre, bazı ülkeler, söz konusu merkezlerin açılması için Çin ile iş birliği içerisinde bulundu. Bu merkezlerin asıl amacının ise “Çinlileri evlerine dönmeye zorlamak” olduğu iddia ediliyor.

Rapora göre, Kanada’da bulunan 5 Çin polis merkezinden 2’si Vancouver bölgesinde ve 3’ü Toronto’da çalışma sağlıyor.

Geçtiğimiz eylül döneminde ortaya atılan ve Kanada basınında da oldukça büyük yer kaplayan söylemlerin sonrasında, ülkenin üst düzey polis teşkilatı Kanada Kraliyet Atlı Polisi RCMP konu ile ilgili inceleme başlattı.

Soruşturmanın sürdürüldüğünü aktaran RCMP, daha fazla detay verilmeyeceğini ifade etti.

“Destek olabilmek adına gönüllü birimler”

Çin’in Toronto Başkonsolosluğu ise söz konusu durum ile ilgili açıklama yaparak, “Koronavirüs pandemisi sebebiyle ülkelerine geri gelemeyen Çin vatandaşlarının ehliyetlerini güncellemelerine destek olabilmek adına yerel gönüllü birimleri görevlendirilmiştir” dedi.

Fakat söz konusu raporda, açılan polis merkezlerinin büyük bir kısmının 2016 senesinde salgın henüz başlamadan kurulduğu ifade edildi.

Yorumlar (0)