Çin'den Hong Kong polisine tam destek!

Çin hükümeti, Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde devam eden gösterilerin ardından Hong Kong hükümetine ve polise destek verdiğini bildirdi. Yang, Hong Kong’da şiddete ve yasaların çiğnenmesine müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.

DÜNYA 29.07.2019, 17:03
Çin'den Hong Kong polisine tam destek!

Çin Devlet Konseyine bağlı Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi Sözcüsü Yang Guang, başkent Pekin'de basın toplantısı gerçekleştirdi. Yang, Hong Kong'da suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı gerçekleştirilen protestolara ilişkin, Hong Kong Baş Yöneticisi Carry Lam yönetimine ve Hong Kong polisine destek verdiklerini bildirdi.

Yang, "Çin merkezi hükümeti, Hong Kong Baş Yöneticisi Carry Lam’ın hukuka uygun şekilde yerel hükümeti yönetmesini, Hong Kong polisinin yasaları ciddi şekilde uygulamasını, Hong Kong hükümetinin ilgili birimlerinin ve yargı mekanizmalarının hukuka uygun şekilde azılı suçluları cezalandırmasını kararlılıkla destekliyor." diye konuştu. 

Hong Kong toplumunun tüm kesimlerinin açıkça şiddete karşı çıkmalarını ve direnmelerini ümit ettiklerini belirten Yang, bazı batılıların Hong Kong’daki gösterilere dair 'sorumsuzca ve tuhaf' açıklamalarda bulunduklarına dikkat çekti.

"Yabancı müdahalesi tolere edilemez"

Yang, Hong Kong’da şiddete ve yasaların çiğnenmesine müsamaha gösterilmeyeceğini vurgulayarak, herhangi bir yabancı gücün bölgeye müdahale etmesinin tolere edilemeyeceğini kaydetti.

Hong Kong yerel hükümetinin internet sitesinde yer alan açıklamada, polis yetkililerine tuğla fırlatmak, kundaklamak, yanan karton ve benzeri eşyaları polise atmak gibi eylemlerin güvenliği tehdit ettiği bildirildi. 

Açıklamada, kamuoyu huzurunu bozan ve kanunlara karşı gelen radikal göstericilerin şiddetle kınandığı belirtildi. Ayrıca, polis güçlerinin kamu düzenini bir an önce tesis etmesi için tamamen destekleneceği de ifade edildi. 

Hong Kong polisinden dün gerçekleştirilen gösterilere ilişkin yapılan açıklamada, en az 49 kişinin 'izinsiz toplanma' ve 'polise zarar veren araç gereç bulundurma' suçlarından gözaltına alındığı kaydedilmişti.

Hong Kong'da ne oluyor?

Protestolara neden olan, şüphelilerin Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu. Yeni düzenlemeyle, zanlıların Çin ana karası, Çin'in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan'a iadesi kolaylaşıyor.

Yasa tasarısı, politik suçları kapsam dışında tutsa 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı endişesini taşıyor.

Muhalifler yasanın çıkması durumunda, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından kaygı duyuyor.

Hong Kong, 1898 yılında imzalanan 'kira sözleşmesi' ile uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997 yılında Çin'e devredilmişti. Ortak deklarasyon dâhilinde Hong Kong'a, 2047 yılına kadar Çin'e yalnızca dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak 'tek ülke, iki sistem' politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı verilmişti.

Yorumlar (0)