Çin'den "aşıyı Pakistan'da deneyelim" teklifi

Çinli aşı üreticisi Sinopharm, üzerinde çalıştığı Covid-19 (yeni tip koronavirüs) aşısının birinci ve ikinci aşama klinik deneylerinin ortaklaşa şekilde Pakistan'da gerçekleştirilmesi için Pakistan Ulusal Sağlık Enstitüsüne (NIH) teklif yaptı.

DÜNYA 23.04.2020, 15:13
Çin'den "aşıyı Pakistan'da deneyelim" teklifi

Pakistan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Başkanı Prof. Dr. Amir İkram, Dawn internet sitesine verdiği demeçte, Sinopharm Genel Müdürü Li Can'dan aldığı mektupta yer alan şu ifadeleri aktardı:

"Sinopharm, NIH'ın katılımcılar üzerinde birinci ve ikinci aşama klinik deneyleri yapacak birikime sahip olduğunu düşünmektedir."

İş birliğine karar vermeden önce Etik Kurul gibi çeşitli kurumların yasal izinlerinin alınması gerektiğinin altını çizen Pakistan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Başkanı Prof. Dr. Amir İkram, "Pakistan'ın aşı geliştirme çalışmalarına katılım trendini artırmak istiyoruz. Gerekli yasal adımlar atıldıktan sonra bu çalışmaya da katılacağız." ifadelerini kullandı.

asi_

Mektupta ayrıca, "Klinik denemelerin başarılı olması halinde Pakistan'ın Covid-19 aşısı üreten birkaç ülkeden biri olmasını umuyoruz."  temennisinin yer aldığını belirten Pakistan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Başkanı Prof. Dr. Amir İkram, üretimden öncelikle Pakistan'ın yararlanacağının altını çizdi.

Pakistan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) Başkanı Prof. Dr. Amir İkram, denek sayıları, uygulanacak doz, uygulama aralığı ve sonuç alma takvimine ilişkin herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Pakistanlılar denek olarak kullanılacak

Çin'de kullanılan zorunlu aşıların yüzde 80'ini üreten ve dünyanın en değerli 500 şirketi arasında yer alan Sinopharm'ın yolladığı mektupta sözü edilen birinci ve ikinci aşama klinik deneyler, aşının güvenliğini ve etkisini ölçmek için belirli sayıda insan üzerinde uygulanıyor.

Klinik deneyler, ilk aşamada az sayıda, ikinci aşamada ise 100 ila 500 arası gönüllü üzerinde yapılıyor.

Yorumlar (0)