Çin'de hiç bilinmeyen 28 farklı virüs tespit edildi

Bilim insanları tarafından yapılan çalışmada, deniz seviyesinden yaklaşık olarak 6 bin 700 metre yükseklikte bulunan bir buz tabakasında 15 bin yıllık virüsler keşfedildiği bildirildi.

DÜNYA 21.07.2021, 21:00 24.07.2021, 20:13
Çin'de hiç bilinmeyen 28 farklı virüs tespit edildi

ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi'nden bilim insanlarınca gerçekleştirilen çalışmada, Çin'de bulunan Tibet Platosu'nda 15 bin senelik virüsler tespit edildiği duyuruldu.

Bilimsel dergilerde yayımlanan çalışmada, 2015'te Guliya buz tabakasından alınan iki örneğin incelendiği belirtilirken, incelenen örneklerde 33 virüsün genetik kodlarının bulunduğu açıklandı.

28 virüs ilk kez görüldü

Tespit edilen virüslerin 4’ünün daha önce bilinen virüsler olduğu belirtilen çalışmada, en az 28 virüsün ilk defa tespit edildiğine vurgu yapıldı.

Bilim insanları tarafından tespit edilen virüslerin bugüne dek buz sayesinde geldiğinin altı çizilirken, örneklerin alındığı Guliya buz tabakasının deniz seviyesinden yaklaşık olarak 6 bin 700 metre yükseklikte olduğu kaydedildi.

Söz konusu araştırmanın başyazarı Zhi-Ping Zhong, "Bahse konu buzullar gaz ve tozlarla birlikte zaman içinde şekillenmiş ve bu süre zarfı boyunca içinde gerçekten çok sayıda virüs bulunuyordu." şeklinde konuştu.

"Hücrelerinde özel genler bulunuyor"

Çin'in batısında bulunan buzulların bugüne kadar iyi incelenmediğini ifade eden araştırmacı, "Hedefimiz buradan elde ettiğimiz bilgileri çevrenin geçmişteki şartlarını anlamak için kullanmak. Virüsler de elbette bu çevrenin önemli bir parçası." dedi.

Araştırmanın eş yazarlarından Prof. Matthew Sullivan ise "Bunlar aşırı hava şartlarında gelişebilecek virüsler. Yapılarında hücreleri soğuk koşullar altında enfekte edebilecek özel genler barındırıyor." sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)