Cezayir'de ilginç protesto: Seçim istemiyorlar!

Cezayir'de seçimlerin düzenlenmesini istemeyen vatandaşlar Çarşamba günü sokaklara döküldü.

DÜNYA 11.12.2019, 16:04
Cezayir'de ilginç protesto: Seçim istemiyorlar!

Cezayir'in başkenti Cezayir'de Çarşamba günü ilginç bir protesto yaşandı. Binlerce Cezayirli, Perşembe günü yapılacak olan başkanlık seçimlerinin iptal edilmesini talep etti. Cezayirliler, bir "tiyatro" olarak gördükleri seçimin yapılmamasını çünkü halkın iradesinin seçim sonuçlarına yansıtılmadığını iddia ediyor.

Ordunun siyasetten çekilmesini istiyorlar

Sokaklara dökülen Cezayirliler; Perşembe günkü seçimlerin yapılmamasını, ülkedeki siyasi elitlerin tamamının istifa etmelerini ve ordunun siyasetten elini çekmesini istedi. Eylemcilerin üzerlerinde "Yarın seçim yok" ve "Ülkeyi yok ettiniz" yazan pankartlar taşıdığı görüldü.

Cezayir'de ülkeyi sarsan protestolarla ordu tarafından yönetilen devlet arasındaki siyasi çıkmaz, Afrika'nın en önemli devletlerinden birinin geleceği hakkında büyük bir soru işareti oluşturuyor. 40 milyon Cezayirlinin yaşadığı ülke, aynı zamanda Avrupa için önemli bir gaz tedarikçisi.

Adayların tamamı eski sistemi çağrıştırıyor

Perşembe günü düzenlenecek seçimlerde yarışacak 5 aday da geçtiğimiz Nisan ayında eylemler sonucunda ordunun istifaya zorladığı eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika'ya çok yakın olan eski devlet görevlileri. Cezayirliler, bu adayların yarışacağı seçimden önce halkın artık "gerçek değişim" istediğini belirtiyor.

Kabiliye'de hayat durdu

1990lı yıllarda devlet ve İslami ayrılıkçılar arasındaki çatışmaların en sert yaşandığı bölgelerden biri olan Kabiliye'de neredeyse tüm iş ve devlet binaları eylemleri desteklemek için greve gitti. Kabiliye'de yaşayan vatandaşlar, şehirde sadece fırın ve eczacıların açık olduğunu belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Buteflika'nın istifasından sonra Cezayir'in en güçlü siyasi aktörü olarak öne çıkan Korgeneral Ahmed Gaed Salah, Perşembe günü düzenlenmesi planlanan seçimlerin ülkenin siyasi krizden çıkışının "tek yolu" olduğunu açıklamıştı.

Yorumlar (0)