Çekya’da 14’üncü yüzyıldan kalma bir hazine bulundu

Çekya’da ağaçlık alanda 14’üncü yüzyıla ait olduğu belirlenen madeni paralarla dolu toprak çömlek bulundu. Tomografi cihazından geçirilen çömlekte 374 madeni paranın yer aldığı görüldü.

DÜNYA 14.09.2021, 12:40 15.09.2021, 09:51
Çekya’da 14’üncü yüzyıldan kalma bir hazine bulundu

Çekya Zlin bölgesine bağlı Vsetin kasabasında sahibinin gezmeye çıkarttığı “Masa” adındaki bir köpek, ağaçlık bir alanda içinde madeni paraların olduğu bir çömlek buldu.

Köpeğin sahibi tarafından Valasske Bölge Müzesi’nin yetkililerine çömlek teslim edilerek, açılmadan önce tomografi cihazından çömlek geçirildi ve incelendi.

Yapılmış olan incelemeler neticesinde çömlekteki 374 madeni paranın Prag groschen gümüşünden yapıldığı tespit edilirken, paraların ise 14’üncü yüzyıla ait olduğu ifade ediliyor.

“Köpeğim artık bir arkeolog”

Köpeğin sahibi yapmış olduğu açıklamada, “Kasabanın dışındaki ağaçlık alanda köpeğim ‘Masa’yla gezerken ısrarla bölgeyi eşelemeye başladı. Önce oyun oynadığını düşünmüştüm ancak kazdığı yerde bir şeyler olduğunu görüp ben de kazmaya başladım. Yerin yaklaşık olarak 0 santimetre derinliğinde toprak bir çömlek gördük. İçerisindeki madeni paraları gördüğümde tarihi bir hazine olduğunu anladım ve yetkililere durumu haber verdim. Artık Masa, benim için bir arkeolog.” şeklinde konuştu.

Zlin bölgesinin en mühim eserlerinden

Bölge müzesindeki hazineyi teslim alan arkeolog Spanihel, “Hazineyi teslim almasının ardından hemen bulunduğu yere giderek çevresinde daha da geniş bir arama gerçekleştirdik ancak herhangi bir şey bulamadık.” dedi.

Müzede müdür olarak görevli Tomas Vitasek ise konuya, “Müzemize kazandırılmış olan hazine bölgenin en önemli tarihi eserlerinden. 14’üncü yüzyıla ait olduğunu görüyoruz. Hazineyi bulup bizlere getiren şahsa teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yapacağımız incelemelerden sonra ziyaretçilerimize sunabileceğiz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)