Çekya seçimini yaptı

Çekya'da ikinci turu gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminde, resmi olmayan neticeler doğrultusunda yüzde 57 oy oranı ile eski Genelkurmay Başkanı Petr Pavel galip geldi.

DÜNYA 28.01.2023, 20:37 30.01.2023, 08:50
Çekya seçimini yaptı

Yaklaşık olarak 11 milyon nüfusa sahip olan ülkede gerçekleştirilen seçimde, ana muhalefet partisi ANO'nun (Gayrimemnun Halk Hareketi) lideri ve eski Başbakan Andrej Babis ile eski Genelkurmay Başkanı Petr Pavel yarışa girdi.

Yaklaşık olarak 8 milyon 250 bin seçmenin olduğu Çekya'da, resmi olmayan neticeler doğrultusunda oyların yüzde 57'lik kısmını Pavel, yüzde 43'ünü ise ANO lideri Babis aldı.

Seçime katılım oranının yüzde 70 seviyesinde olduğu seçimde mağlubiyeti kabul eden Babis, rakibini kutladı.

Oyların yüzde 90'lık bölümünün sayıldığı Çekya'da, an itibarıyla sayılmamış olan oyların neticeyi değiştirmeyeceği kaydediliyor. 



Kutlamalar geldi

Öte yandan, Çekya dışından da Pavel'e kutlamalar geldi.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, Pavel'i kutlayarak yeni görevinde başarılar temenni etti. Bellen, Çek mevkidaşıyla yakın iş birliğine hazır durumda olduğunu belirtti.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova ise Pavel'i tebrik ederek, yeni Çekya Cumhurbaşkanı ile gerçekleştireceği görüşmeleri ve iş birliğini büyük bir sabırsızlıkla beklediğini ifade etti. 

Yorumlar (0)