"Bütçede para kalmadı, maaşları ödeyemeyeceğiz!"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, örgütün şu anda son on yılın en büyük bütçe açığı içinde olduğunu açıkladı.

DÜNYA 09.10.2019, 16:09
"Bütçede para kalmadı, maaşları ödeyemeyeceğiz!"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada örgüte üye ülkelerin katkı ödemelerini bir an önce yapmamaları durumunda Birleşmiş Milletler'in çalışanlarına Kasım ayı maaşlarını ödeyememe ihtimalinin olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, bütçe komitesinde bulunan 193 üye ülkenin temsilcilerine Birleşmiş Milletler'in Ekim ayı bütçesinin son 10 yıldaki en büyük zararını açıklayacağını, örgütün bütün işleri ve reformlarının büyük bir risk altında olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, 2019 yılının büyük bir kısmını Birleşmiş Milletler'e tasarruf yaptırmak ve masrafları azaltmak için harcadı. Guterres, bu önlemler olmadan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin yapıldığı Eylül ayı Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yapılamayacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler'e kimin ne borcu var?

Birleşmiş Milletler'den bir sözcü, 193 ülkenin 129'unun ödemelerinin yapıldığını, bu miktarın 2019 yılı için ayrılan 3.3 milyon dolarlık bütçenin 2 milyon dolarına tekabül ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler, bütçesinden siyaset, insani yardım, silahsızlanma, ekonomi ve iletişim projelerini fonluyor. Birleşmiş Milletler barış güçleri ise farklı bir bütçeden besleniyor.

Birleşmiş Milletler'e ödemesini yapmayan ülkeler arasında, BM'nin bütçesinin %22'sini oluşturan ABD var. ABD'nin Birleşmiş Milletler temsilciliği de ülkenin 2019 bütçesi için 674 milyon dolar ödemesi gerektiğini, geçtiğimiz yıllardan ise 381 milyon dolarlık bir ödeme kaldığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin Birleşmiş Milletler bütçesinde çok büyük bir rol üstlendiğini ve "daha adil bir bütçe yükü" için değişiklikler yapılması gerektiğini söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, tüm üye ülkelere yapmadıkları ödemeleri bir an önce yapmaları çağrısında bulundu. Bütçe bir an önce oluşturulmazsa, Birleşmiş Milletler sadece çalışanlarına maaş ödeyememekle kalmayacak, düzenlenmesi gereken tüm konferanslar ve toplantılar ertelenmek zorunda kalacak.

Yorumlar (0)