ABD'nin Çin'e yaptırımları teknolojik gelişmeyi yavaşlatabilir!

Washington; yüz tanıma teknolojisi ile Uygur Türklerini keyfî olarak tutukladığı, zulüm ettiği gerekçesiyle Çinli 28 yapay zekâ kuruluşunu karalisteye aldı. Dev firmaların olduğu liste ABD’ye geri teper mi? Detaylar haberimizde…

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.10.2019, 16:04 09.10.2019, 16:39
ABD'nin Çin'e yaptırımları teknolojik gelişmeyi yavaşlatabilir!

Çin; sadece 2 yıl önce, 2030 yılında yapay zekâ teknolojisi ve uygulamalarında ABD’yi geçeceğini planladığını açıkladı. Uygur Türklerinin keyfî olarak tutuklandığı gerekçesiyle, 28 kuruluşu kara listeye alan ABD, bu hareketiyle ticaret savaşında da kuvvetli görülebilecek bir hamlede bulunmuş oldu.

Çin, Avrupayı yapay zekâda geçti

Aşağıdaki grafikten de anlaşılacağı gibi, Çin’in yapay zekâ çalışan firma sayısı henüz ABD’nin yarısından daha az rakamlara sahip. 2030’da yapay zekâ teknolojisinde ABD’yi geçeceğini öngörmüş olan Çin’in firma sayısı, tüm Avrupadaki yapay zekâ firma sayısının önüne geçti ve yapay zekâ teknolojisi olarak da çoktan Avrupayı geçtiği düşünülüyor.

Huawei ve Alibaba geçtiğimiz 15 günde, bilgisayar sunucularının çiplerinin tasarımlarını makine öğrenmesi algoritmalarına daha yüksek hızlarla entegrasyon sağlayabilmesi için revize ettiğini açıkladı.

Dev şirketler kara listede

ABD; yüz tanıma teknolojisi ile Uygur Türklerini ve diğer Müslüman azınlıkları keyfî olarak tutukladığı, zulüm ettiği gibi gerekçeler öne sürerek, Çinli 28 yapay zekâ kuruluşunu kara listeye aldığını açıklamıştı. Teknoloji devlerinin olduğu listedeki bazı isimler kendi alanlarında dev şirketler var.
Aralarında CCTV sistemleri üretiminde dünyanın en büyüğü olan Hikvision’ın, ses tanımlamada ileri teknoloji kullanan iFlytek’in, akıllı şehir, ulaştırma ve eğitim uygulamarıyla SenseTime, görüntü tanımlama yazılımıyla dünyanın en değerli yapay zekâ startup’ı olarak tanımlanan Megvii ve makine görü yapay zeka sistemleriyle Yitu bulunuyor. 28 yapay zekâ kuruluşundangb önce de Huawei gibi telekomünikasyon firmalarına da benzer kara liste yaptırımları yapıldı.

ABD’nin saygın üniversiteleriyle çalışan firmalar kara listeye alındı

Analistler; ABD ve Çin’in yapay zekâ yarışının, teknolojinin gelişimini olumlu bir yönde hızlandırdığını inanıyor. ABD’nin ve dünyanın en saygın üniversiteleri ile çalışan firmalar Trump yönetiminde kara listeye alındı. Örneğin; Geçtiğimiz yılda, Massachusetts Institute of Technology (MIT) ve SenseTime birlikte Ar-Ge projelerine başladılar ve çok yüksek yatırımlarda bulundular. Diğer bir örnek ise; görü yapay zekâsı sistemleri teknolojisiyle ilgili çalışan Yitu, California Üniversitesiyle birlikte çocuk hastalıklarını teşhis edecek algoritmalar geliştirdiler.

Yorumlar (0)