Bölgede tansiyon dinmiyor: Çok sayıda savaş uçağı ve gemisi yolladılar!

Çin ve Tayvan arasındaki gerilim tırmanmaya devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, ağustos ayındaki ziyaretinden sonra tansiyonun yükseldiği bölgede, Çin'e ait savaş uçakları ve gemiler yeniden görüldü. Dün Tayvan Savunma Bakanlığı, gün içinde Çin'e ait 62 savaş uçağı ve 7 savaş gemisinin Ada çevresinde görüldüğünü açıkladı.

DÜNYA 01.09.2022, 10:41
Bölgede tansiyon dinmiyor: Çok sayıda savaş uçağı ve gemisi yolladılar!

Ağustos ayı başında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Tayvan ziyaretinden sonra Tayvan ve Çin arasındaki gerilim düşmüyor. 

Savaç uçakları ve gemiler bölgeye gönderildi

Bakanlıktan gelen açıklamada, Çin'e ait olduğu belirtilen 62 savaş uçağı ve 7 geminin Ada etrafında görüldüğü, uçaklardan 15'inin Tayvan'ın "Hava Savunma Tanımlama Bölgesi" (ADIZ) olarak isimlendirdiği yerin güneybatı bölümünde uçtuğu aktarıldı.

Açıklamada, Çin'e ait deniz ve hava araçlarının, elektronik takip araçları, gemiler, devriye uçakları, yer füze sistemleriyle izlendiği bildirildi.

Pelosi ziyareti sonrası Çin, askeri faaliyetleri artırdı

Çin'in, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinden sonra Tayvan etrafındaki askeri devriye faaliyetlerini arttırdığı belirtiliyor.

Dünkü uçuşlarda, öncekilerin aksine, Tayvan Boğazı'nda her iki tarafın etki alanlarını sınırladığı belirtilen deniz ve hava hattının doğusuna geçilmemesi göze çarptı.

ABD ziyareti ve tırmanan gerilim

Pelosi, Çin ile egemenlik ihtilafı içinde bulunan Ada'yı 25 yıl sonra ziyaret eden ilk ABD Temsilciler Meclisi Başkanı olarak kayıtlara geçmişti. Ziyaret, Ada'yı topraklarının parçası olarak kabul eden Çin'in tepkisini çekmişti.

Çin ordusu, ziyaretten sonra Ada etrafında askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün boyunca devam eden tatbikatlar Ada'nın etrafında fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek mühimmat ve silahların kullanıldığı tatbikatlar esnasında Çin ana karasından ateşlenen füzeler, Tayvan çevresindeki sulara düşmüştü.

Ordu sözcüsü, 10 Ağustos'ta başlayan tatbikatların tamamlandığını açıklamış fakat Tayvan Boğazı'ndaki askeri faaliyetin devam edeceğini söylemişti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi'den sonra Demokrat Partili Massachusetts Senatörü Ed Markey liderliğinde 5 kişilik bir heyet, Cumhuriyetçi Partili Tennessee Senatörü Marsha Blackburn, Indiana eyaleti Valisi Eric J. Holcomb ve son olarak da Arizona eyaleti Valisi Doug Ducey geçen ay Tayvan'ı ziyaret etmişti.

Pekin, "tek Çin ilkesine” dikkat çekerek Tayvan'ın dünya devletleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine tepki gösteriyor, kendisini tanıyan devletlerin, Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart olarak sunuyor.

Çin-Tayvan anlaşmazlığı 70 yıldır devam ediyor

Yorumlar (0)