BM’den Libya’ya iç savaş uyarısı!

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame, Libya’nın ülkenin bölünmesine neden olacak bir iç savaşa sürüklendiğine dair uyarıda bulundu.

DÜNYA 22.05.2019, 09:59 22.05.2019, 10:04
BM’den Libya’ya iç savaş uyarısı!

BM Libya Özel Temsilcisi Gassan Salame, başkent Trablus ve çevresinde devam eden çatışmalar ve ülkede meydana gelen gelişmeler hakkında BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirdi.

Salame, 4 Nisan’dan bu yana Trablus ve çevresinde devam eden çatışmalarda 75 bin kişinin yerinden edildiğini, 460’tan fazla kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 400’ün üzerinde kişinin yaralandığını açıkladı. Ayrıca, 10 binden fazla kişinin de çatışmalar nedeniyle mahsur kaldığını belirtti.

Salame, Trablus çevresindeki çatışmaların kanlı ve uzun bir savaşın sadece başlangıcı olduğu ve Libya’nın Akdeniz’deki komşularının da güvenliğine zarar verebileceği konusunda uyarıda bulundu. Trablus’u ele geçirmek amacıyla General Halife Hafter’ın güneyden askerlerini çekmesiyle birlikte bu boşluğun El Kaide ve DAEŞ tarafından doldurulabileceğini söyleyen Salame, “Libya, ülkenin bölünmesine yol açacak bir iç savaşa sürükleniyor. Zararın onarılması yıllar alacak ve bu ancak savaş şimdi sona ererse mümkün.” açıklamasını yaptı.

TRABLUS’A GİDEN SU KAYNAKLARI KESİLDİ

Ülkenin doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter güçleri ile Libya’da ordu güçleri arasındaki çatışmalar, Trablus’a giden su kaynaklarının hafta sonu kesilmesi üzerine bir kez daha şiddetlendi ve BM, bunu bir savaş suçu olarak değerlendirdi.

Başkenti Trablus olan ve uluslararası alanda tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti, su kaynaklarının kesilmesinden Hafter’a bağlı güçleri sorumlu tuttu.

ÜRDÜN VE TÜRKİYE’NİN İSİMLERİ GEÇİYOR

Hafter’a bağlı güçler, zırhlı araçları Ürdün’den teslim aldıklarını söylerken, Trablus’taki hükümet ise zırhlı araçları Türkiye’den aldığını söylüyor. Hafter destekli güçler, Ürdün yapımı zırhlı araçların video görüntülerini internet sitelerinde yayımlamıştı.

BM Güvenlik Konseyi’ne uyarıda bulunan Gassan Salame, başka ülkelerden silah akışının devam etmesi halinde çatışmaların ‘herkesin herkese karşı olduğu’ bir kaos ortamına neden olabileceğini ifade etti.

LİBYA’DA NE OLUYOR?

Başkent Trablus’u ele geçirmek isteyen General Halife Hafter, 4 Nisan’da saldırı emri vermiş, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de Burkan el-Gadab operasyonunu başlatmıştı.

Hafter’ın komutasındaki Libya Ulusal Ordusu ile uluslararası tanınırlığa sahip Ulusal Mutabakat Hükümeti birlikleri arasında yaşanan çatışmalar, yaklaşık 1,5 aydır devam ediyor.

Yorumlar (0)