Ukrayna erken seçime gidiyor

Ukrayna’da Zelenskiy parlamentonun feshini içeren kararnameyi onayladı. Ukrayna 21 Temmuz’da parlamento seçimlerine gidiyor.

DÜNYA 22.05.2019, 09:56 22.05.2019, 12:00
Ukrayna erken seçime gidiyor

Ukrayna’da devlet başkanlığı seçimlerinin kazananı Vladimir Zelenskiy oldu. Zelenskiy yemin etmesinin ardından göreve başladı. Bakanlar kurulunun istifasını isteyen Zelenskiy, “8. Dönem Ukrayna Parlamentosunu feshediyorum.” dedi.

TÜRKİYE’Yİ TEMSİLEN FUAT OKTAY ORADAYDI

Zelenskiy’in devlet başkanlığı görevine başlaması için parlamentoda yemin töreni düzenlendi. Birçok ülkeden temsilcilerin bulunduğu törende Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay hazır bulundu.

Parlamento’da Ukrayna Anayasası üzerine el basarak yemin eden Zelenskiy’e devlet başkanlığı mazbatası ve bazı devlet sembolleri verilmesiyle resmen göreve başlamış oldu.

Zelenskiy, parlamentoda yaptığı ilk konuşmada devlet başkanlığı zaferinin kendisinin değil, tüm Ukrayna’nın ortak zaferi olduğunu söyledi.

Pasgol src="https://www.habernediyor.com/images/upload/kYrYm.jpg" />

SAVAŞI BİZ BAŞLATMADIK AMA BİZ BİTİRECEĞİZ

Ukrayna’nın doğusundaki savaşı kendilerinin başlatmadığını, ancak bu savaşı kendilerinin bitireceğini söyleyen Zelenskiy, "Biz diyaloğa hazırız. Fakat bu diyalog için ilk adım bütün Ukraynalı esirlerin geri verilmesidir. Daha sonraki meselemiz, kaybedilmiş toprakların geri alınmasıdır. Doğrusunu söylemek gerekirse bana göre bu formül doğru değil. Kırım ve Donbas Ukrayna topraklarıdır." diye konuştu.

Resmi kurumlardaki odalara kendi portresinin asılmasını istemediğini söyleyen Zelenskiy, herkesin kendi çocuklarının fotoğraflarını koymasının daha iyi olacağını söyledi.

PARLAMENTOYU FESHETTİ

Bakanlar kurulunun istifasını çağıran Zelenskiy, “8. Dönem Ukrayna Parlamentosunu feshediyorum.” dedi.

Zelenskiy, seçim yasasında düzenleme yapılması,  milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması ve yasa dışı zenginleşmeye karşı ceza yasası çıkarılması gibi isteklerde bulundu.

Zelenskiy parlamentonun feshini içeren kararnameyi bugün onayladı. Ukrayna 21 Temmuz’da parlamento seçimlerine gidecek.

Yorumlar (0)