BM'den Akıncı'ya 'hidrokarbon' mektubu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya, Rumlara sunulan 'hidrokarbon konusunda ortak komite kurma' önerisine ilişkin bir mektup gönderdi.

DÜNYA 11.08.2019, 12:14
BM'den Akıncı'ya 'hidrokarbon' mektubu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya gönderdiği mektubunda, hidrokarbon kaynaklarının yönetimi konusunda Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis'e yapılan önerileri dikkatli bir şekilde not ettiğini bildirdi.  

Guterres, gerginliklerin azaltılması için tüm çabaların memnuniyetle karşılandığını vurguladı. Ayrıca, Akıncı'nın hidrokarbon konusunda tırmanan gerginliğe ilişkin kaygılarına da değindi.

BM Genel Sekreteri, açık denizlerdeki enerji kaynaklarının, Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüme ulaşmak için 'güçlü bir teşvik' niteliğinde olduğuna da dikkat çekti. 

Akıncı'nın sürdürebilir bir çözüme olan bağlılığını ve güven artırıcı önlemler almaya hazır olmasını takdir ettiğini kaydeden Guterres, tüm Kıbrıslıların yararına olacak etkili önlemlerin alınması yönündeki çağrısını yineledi. 

'Ortak bir hidrokarbon komitesi kurulması' önerisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis'e hidrokarbon konusunda 9 maddelik bir öneri sunmuştu.

Kıbrıs Rum tarafına, kararların fikir birliği ile alınacağı, iki toplumun eşit olarak temsil edileceği, BM gözetiminde ve AB'nin gözlemci olarak katılacağı ortak bir hidrokarbon komitesinin oluşturulması önerilmişti. Komiteye, gerek görülmesi durumunda uluslararası bağımsız enerji uzmanlarının çağırılması da öneriler arasında yer almıştı.

Öneride, hidrokarbon konusunda varılacak bir mutabakatın, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının mevcut pozisyonlarına zarar vermeyeceği temel bir prensip olarak belirtilmişti.

Rum lider Nikos Anastasiadis'e BM aracılığıyla gönderilen metinde, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin, çakışan deniz yetki alanlarındaki lisanslandırma, arama ve çıkarma faaliyetlerine dair bundan sonrasına ilişkin bazı öneriler de yer almıştı.

Ayrıca öneride, ortak komitenin tarafların anlaşacağı bir tarihte ilk toplantısını yapacağı, bu toplantıda petrol ve doğal gaz gelirlerinin paylaşımı için bir oran üzerinde uzlaşma sağlanacağı öngörülmüştü.

Ortak komitenin, hidrokarbon konusunda gelecekteki çalışmaların planlanması, kaynakların dünya pazarlarına nasıl ulaştırılacağı ve benzeri konularda yetkili olması da önerilmişti. 

Yorumlar (0)